Geblinddoekt door Utrecht tijdens Blind Walk om te ervaren hoe het is om niets te zien

© Oogfonds
UTRECHT - Met je ogen dicht, dwars door de stad wandelen. Vanavond wordt in Utrecht een Blind Walk gehouden. Deelnemers lopen met een blinddoek om door de straten.
De route van vijf kilometer gaat onder de Domtoren door, langs werfkelders en museum Sonnenborgh. Eén van de deelnemers is Angèle Fontijn. Zij vindt de wandeling heel belangrijk om meer begrip te creëren voor mensen die blind of slechtziend zijn. "Dat je ervaart wat je moet gebruiken om je voort te bewegen. Dus je oren je neus, je moet kunnen vertrouwen op iemand anders. Echt blind vertrouwen, want die moet je meenemen, omdat je zelf geen idee hebt welke kant je op moet."
Fontijn is zelf slechtziend. Ze heeft de erfelijke ziekte van Stargardt en ziet nog maar 19 procent. "Ik zie de buitenranden juist wel, dus ik kan nog fietsen. Ik zie andere mensen wel aankomen, alleen ik zie niet wie het is. Want ik zie gezichten eigenlijk als een wattenbolletje", legt ze uit.

ONBEGRIP

In het dagelijks leven komt Fontijn geregeld onbegrip tegen. Ze kan bijvoorbeeld slecht tegen licht en loopt daarom vaak met een zonnebril, ook als het regent. En dat levert nog al eens een bijdehante opmerking op van voorbijgangers. "Dat raakt me af en toe wel. Ik had liever ook niet met een zonnebril op gelopen, maar het is niet anders."
De Blind Walk is een initiatief van onder meer het Oogfonds uit Utrecht. Het fonds wil dat er meer begrip komt voor blinden en slechtzienden. Volgens directeur Edith Mulder van het Oogfonds is een visuele beperking bij lang niet iedereen van buitenaf te zien en moet er meer begrip zijn dat iedereen anders omgaat met zo'n visuele beperking.

OOGONDERZOEK

Met de wandeling van vanavond wordt ook geld opgehaald. Dat is bedoeld voor oogonderzoek. "Steeds meer mensen krijgen diabetes", noemt Mulder als voorbeeld. "En we weten dat die na tien tot twintig jaar ook vaak problemen krijgen met hun zicht, met hun ogen. En wij willen onderzoek doen naar welke leefstijl het beste is als je diabetes hebt, zodat je oogklachten kunt voorkomen of beter kunt behandelen."
Naast dat het voor een goed doel is, is de wandeling van vanavond ook vooral leuk, zegt Fontijn. "Een vriendin die met me meeloopt is dol op draaiorgels. En we gaan ook naar Museum Speelklok om een draaiorgel blind te beleven. Wie weet wat dat met je doet. Misschien raakt het nog wel dieper als je er toch al fan van bent. Daar kijk ik wel erg naar uit."
Oogfonds organiseert Blind Walk in Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.