Waarom de halsbandparkiet er leuk uitziet, maar ook ongewenst is

© Flickr
PROVINCIE UTRECHT - Een kwetterende halsbandparkiet of een rivierkreeftje. Veel mensen kijken er niet meer van op. Logisch ook, want de dieren komen steeds meer voor in onze natuur. Maar volgens het Platform Invasieve Exoten zorgen deze dieren, net als andere soorten die hier eigenlijk niet voorkomen, voor een groeiend probleem.
Het platform organiseert daarom vanaf vandaag de Week van de Invasieve Exoten, waarin ze wijzen op de problemen die dieren en planten die van oorsprong niet in de Nederlandse natuur voorkomen veroorzaken. Tot die groep horen dieren als de tijgermug, reuzenteek en Aziatische hoornaar. Maar ook planten als de reuzenberenklauw, Japanse duizendknoop en ambrosia.
Dat de tijgermug ongewenst is, is voor veel mensen wel duidelijk. De mug kan bijvoorbeeld voor knokkelkoorts zorgen. En dat ook de Japanse duizendknoop voor grote problemen zorgt, is bij de meeste mensen ook wel bekend. Maar niet iedereen weet dat ook de kleurrijke halsbandparkiet ongewenst is, zegt Wilfred Reinhold van het platform.
"Die halsbandparkieten zijn ooit in de jaren zestig losgelaten of ontsnapt uit hun kooien," zegt hij. "Zo is een hele populatie ontstaan die de randstad bestrijkt en zich steeds verder uitbreidt. De parkiet broedt in boomholtes, maar daar broeden boomklevers ook in. Alleen nestelt de halsbandparkiet al in januari. De boomklever komt wat later kijken en heeft dan geen kans meer."
Tijdens de Week van de Invasieve Exoten zijn er verschillende lezingen en activiteiten. Zo is er bijvoorbeeld op dinsdagavond in Wilnis een lezing over de honderden invasieve exoten die in Nederland nu voorkomen.
Wilfred Reinhold bij Radio M Utrecht over de Week van de Invasieve Exoten

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.