RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Amerfoortse Tweedaagse viert jubileum: "In 70 jaar van 400 naar 2000 deelnemers"

1/5
AMERSFOORT - De zeventigste editie van de Amersfoortse Tweedaagse is vanmorgen van start gegaan. Vandaag en morgen lopen de deelnemers van de wandeltocht lopen 30, 40 of 50 kilometer. Voor veel van hen is het een voorbereiding op de Nijmeegse Vierdaagse die volgende maand is.

In 1949 werd de eerste Amersfoortse Tweedaagse georganiseerd. "Hij is eigenlijk onstaan voor militairen", vertelt Wytze Dijkstra, die al 42 jaar in het bestuur van het wandelevenement zit. "De militairen konden daarmee trainen voor Nijmegen. Maar toen de dienstplicht werd afgeschaft en het aantal militairen minder werd, is het voor burgers opengesteld. En van 400 deelnemers hebben wij het opgebouwd tot zo'n 2000. Dat is toch wel leuk."

 Er moet natuurlijk ook tijd worden gemaakt voor een sanitaire stop Er moet natuurlijk ook tijd worden gemaakt voor een sanitaire stop | Foto: RTV Utrecht / Robert Jan Booij

Met de wandelschoenen aan en de blarenpleisters in de aanslag zijn vanmorgen zo'n 2000 mensen van start gegaan. Hoewel, niet iedereen vindt het nodig om goede schoenen aan te trekken. EÚn van de deelnemers loopt beide dagen 30 kilometer op klompen. "Ik zag het een keer in Nijmegen en toen dacht ik: dat kan ik misschien ook wel. Vorig jaar heb ik dat gedaan en dat ging helemaal goed. De voeten niet kapot, helemaal niks."

De Amersfoortse Tweedaagse staat bekend als een pittige wandeltocht. Maar als je die heb gelopen, dan is Nijmegen een makkie. "Als je Amersfoort loopt, die is zwaarder dan Nijmegen, dan red je het zeker. Ook al zijn het nu maar twee dagen, die vier dagen volbreng je dan zeker."

Reportage over de Amersfoortse Tweedaagse


Robert Jan Booij doet verslag bij de start van de Tweedaagse.


Verslaggever Robert Jan Booij kijkt hoe het met de wandelaars is bij het eerste rustpunt.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht