Historicus Bas van Bavel van UU wint Spinozapremie

© Bas van Bavel
UTRECHT - Historicus Bas van Bavel van de Universiteit Utrecht heeft de Spinozapremie gewonnen. Dat is de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland.
Van Bavel is volgens de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), die de prijs toekent, wereldwijd expert op het gebied van sociaal-economische geschiedenis. "Zijn spraakmakende boek 'De onzichtbare hand - hoe markteconomieën opkomen en neergaan' biedt een geheel nieuwe visie op de rol van de markteconomie in onze samenleving", aldus de organisatie.
Als historicus onderzoekt Van Bavel de ontwikkelingen van samenlevingen. Waarom lukt het de enige samenleving wel om succesvol te veranderen en de andere niet?
De Spinozapremie wordt jaarlijks toegekend aan drie of vier onderzoekers. Zij krijgen ieder 2,5 miljoen euro voor wetenschappelijk onderzoek. Dit jaar ging de onderscheiding naar vier mensen.

OVERIGE WINNAARS

Medische bioloog Yvette van Kooyk (Amsterdam UMC) ontrafelde de manier waarop het immuunsysteem ontregeld raakt bij het ontstaan van kanker, auto-immuunziekten en infectieziekten zoals hiv/aids. Ze ontwikkelt nano-medicijnen die het immuunsysteem ondersteunen bij het gevecht tegen kanker en andere ziekten en geldt als wereld-expert op dit terrein.
Hoogleraar Ronald Hanson (TU Delft) is wereldleider op het gebied van zogeheten quantumnetwerken. "In meerdere opzienbarende experimenten wist hij afzonderlijke deeltjes zodanig aan elkaar te koppelen dat ze zich gedroegen als één deeltje, ook al zaten ze meer dan een kilometer uit elkaar."
Amina Helmi van de Rijksuniversiteit Groningen heeft volgens de NWO onze kennis over de vorm, structuur en geschiedenis van de Melkweg en nabijgelegen sterrenstelsels sterk vergroot met haar theorieën, modellen en experimenten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.