Studentenorganisaties boos op nieuwe plannen over registratie studieschuld

Studenten tijdens een eerdere demonstratie tegen het leenstelsel
Studenten tijdens een eerdere demonstratie tegen het leenstelsel © ANP
UTRECHT - Minister Kajsa Ollongren wil dat het voor studenten lastiger wordt om een eventuele studieschuld te verbergen bij het aanvragen van een hypotheek. Dat schrijft de minister aan de Tweede Kamer. Studentenorganisaties zijn boos op de minister en zeggen dat eerdere beloftes worden geschonden.
In het plan van Ollongren wordt het mogelijk om bij DUO een verklaring van een studieschuld op te vragen. Hypotheekverstrekkers kunnen dan aan hun klanten om zo'n verklaring vragen, voordat zij de hypotheek verstrekken.
VERKAPTE BKR-REGISTRATIE
De Utrechtse studentenorganisatie ISO ziet de schuldverklaring als een verkapte BKR-registratie, zegt kandidaat-voorzitter Kees Gillesse. De hypotheeksector wil al langer dat studieleningen ook door het BKR worden geregistreerd, zodat een volledig beeld ontstaat van de leningen die klanten hebben.
Gillesse begrijpt dat hypotheekverstrekkers graag een goed inzicht in de schulden van hun klanten willen. "Tegelijkertijd blijft de studielening een sociale lening, waarbij grote gevolgen niet horen." Hij vreest dat door de maatregel ex-studenten een minder hoge hypotheek krijgen en daardoor geen huis meer kunen kopen in de huidige woningmarkt.
Gillesse herinnert de minister eraan dat bij het invoeren van het sociale leenstelsel de studieschuld buiten het BKR-register zou blijven, om ervoor te zorgen dat het onderwijs toegankelijk blijft.

NEGATIEVE GEVOLGEN

Door deze maatregel zullen daardoor mogelijk minder mensen voor een studie kiezen, zegt hij. "We zien al steeds meer negatieve gevolgen van het leenstelsel. Doordat de schuld nu op deze manier kan worden meegenomen door de hypotheekverstrekkers, wordt het hoger onderwijs weer ontoegankelijker."
Het ISO blijft sowieso een fel tegenstander van het huidige leenstelsel. "We zien ook dat studenten zich moeilijker persoonlijk kunnen ontwikkelen," zegt Gillesse. Volgens hem had de basisbeurs al deze problemen niet. Teruggaan naar de basisbeurs vindt hij dan ook een goed idee. "Dat is voor ons een optie die echt op tafel ligt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.