Fotograaf bestolen van apparatuur in Lage Vuursche

© Wim Smeets
LAGE VUURSCHE/BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Hij is er nog ziek van. Natuurfotograaf Wim Smeets uit Bunschoten is afgelopen maandag bestolen. Uit zijn auto werd fotoapparatuur gestolen. De schade loopt op en is inmiddels al ruim 25.000 euro.
"Alleen twee statieven lagen er nog in", zegt Smeets, nog altijd aangeslagen vanwege de autoinbraak. Maandagavond heeft hij een vergadering van IVN Eemland in Lage Vuursche. Na de tijd wil hij gaan fotograferen; Smeets is bezig met een project waarbij hij kerkuilen fotografeert in het donker. Maar als Smeets na de vergadering weer terugkomt bij zijn auto, ziet hij dat er een ruit is ingeslagen.
Op de stoel en op de grond ligt allemaal glas. En als Smeets in de kofferbak kijkt ziet hij dat bijna al zijn fotoapparatuur is gestolen. "Ik had drie camera's bij me, Canons, professionele camera's. Telelenzen om vanaf een afstand ver weg te kunnen fotograferen en apparatuur om de zaak te bedienen." Door de brutale diefstal kan Smeets zijn geliefde hobby nu niet meer uitvoeren.

UITZONDERING

De auto stond geparkeerd op een afgesloten parkeerplaats langs de Koudelaan, tussen nog zo'n 20 andere auto's. Alleen in de wagen van Smeets is ingebroken. Achteraf heet hij spijt dat hij er toch voor gekozen om de kostbare spullen in zijn auto te laten liggen. "Dit was met de grootste uitzondering die ik maakte, want ik neem nooit spullen mee. Maar omdat ik 's avonds laat nog ging fotograferen en eerst die vergadering had, wat verder van huis, dacht ik: ik rijd na die vergadering meteen naar mijn fotografieplek." Over de spullen lag een kleed en de apparatuur vanaf buiten niet te zien. Voor Smeets is het een raadsel hoe de dieven wisten bij welke auto iets te halen viel.
De fotograaf heeft aangifte gedaan bij de politie, maar dat heeft nog niets opgeleverd. Daarom heeft hij zelf fotografen en tweedehandsfotozaken aangeschreven. "Ik heb alle spullen geregistreerd en die nummers heb ik doorgegeven. Ik hoop dat zij ooit zo'n nummer tegenkomen."
Camera's hangen niet in de buurt en daarom hoopt Smeets dat er getuigen zijn die misschien iets verdachts hebben gezien maandagavond. Zij kunnen contact opnemen met de politie of met Wim Smeets zelf.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.