RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Scholen en werkgevers maken zich op voor zomerhitte: tropenroosters van kracht

PROVINCIE UTRECHT - Nadat het weer de afgelopen weken soms wat wisselvallig was, maakt de zinderende zomerhitte nu dan echt haar opwachting. De een ziet het met angst en beven tegemoet, de ander kijkt uit naar watergevechten en bruin bakken in de zon.

Maar voor de meeste mensen geldt dat er toch ook gewoon gewerkt moet worden. Sommige werkgevers proberen hun personeel te ontzien met tropenroosters. Bijvoorbeeld bij basisschool De Schouw in Nieuwegein.

"Scholen zijn er vrij in om het tropenrooster naar eigen inzicht in te vullen", vertelt adjunct-directeur Peter Westland van De Schouw. "Onze school heeft een plat dak, waardoor het met zulke temperaturen niet te harden is binnen. Die warmte krijg je ook niet uit de school."

Als het vijf dagen achtereen 27 graden of warmer is, treedt bij de basisschool om die reden een hitteprotocol in werking. "In plaats van om 8.30 uur beginnen we dan om 8.00 uur. Er is dan twee keer een korte pauze van een kwartier, waarin de kinderen naar buiten gaan. Ervoor of erna eten ze wat. En in plaats van 15.15 uur, gaat de school tijdens het tropenrooster om 13.45 uur uit."

De buitenschoolse opvang (BSO) begint pas om 15.15 uur. De kinderen die daar normaal gesproken naartoe gaan, worden nu tot die tijd opgevangen op school.

HORECA

Niet in iedere branche is het overigens even makkelijk om een tropenrooster in te voeren. "Juist op de momenten dat het warm is, moet het geld in de horeca verdiend worden", zei CNV Vakmensen-voorzitter Piet Fortuin tijdens de vorige hittegolf al tegen RTV Utrecht. "Goede werkgevers moeten dan zorgen voor voldoende drinken en voldoende rusttijd: de randvoorwaarden die ervoor zorgen dat je je werk goed kunt blijven doen."

Om werknemers en -gevers op weg te helpen lanceerde CNV Vakmensen toen een 'hitte-app', om de gevoelstemperatuur te checken.

TROPISCHE HITTE

Het wordt morgen op een aantal plaatsen al 30 graden. De dagen daarna wordt het "op grote schaal tropisch", meldt Weeronline. Maandag komt de maximumtemperatuur in een groot deel van het land uit boven 30 graden. In het zuidoosten wordt het lokaal 33-34 graden. In de rest van het land wordt het dan 29-32 graden.

Dinsdag loopt het kwik op naar 30 graden in het noorden tot lokaal 36 in het zuidoosten. Woensdag wordt de warmste dag van de hittegolf. In het zuidoosten kan de temperatuur plaatselijk uitkomen op maar liefst 37-38 graden. Aan de Zeeuwse kust, op de Wadden en in de kop van Noord-Holland is de warmte veel dragelijker. Daar komen de maxima uit op 23-27 graden. In het binnenland wordt het tropisch warm met 30-36 graden.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Lees ook
Nieuwsoverzicht