RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Molen de Ster viert twintigjarig jubileum in Lombok: "Het is een levendige plek in de stad"

1/2
UTRECHT - Vandaag is het precies twintig jaar geleden dat Molen de Ster is herbouwd. Dat werd uitgebreid gevierd met extra rondleidingen.

In 1911 raakte de houtzaagmolen uit gebruik omdat er nieuwe elektrische technieken kwamen. In 1998 is een start gemaakt om de Ster weer in ere te herstellen. Sindsdien is de molen weer een van de karakteristieke bouwwerken in de Utrechtse wijk.

Het is aan een buurtactie te danken dat de molen er nu zo goed bijstaat, vertelt molenaar Piet van Os: "Het was toen een desolate omgeving en nu 20 jaar na de herbouw is het weer een levendige plek in de stad Utrecht." Op het terrein van het Molenpark staat een speeltuin, een kinderdagverblijf en het molencafé.

RONDLEIDINGEN

Vrijwilligers vertelden tijdens de rondleidingen hoe vroeger via de Leidsche Rijn de boomstammen aankwamen en werden verzaagd. Bovenop de molen is van alles te leren over de molen zelf en het leven van molenaars. Een vrijwilliger zegt: "Het mooie is dat molenbouwers altijd al hun kennis hebben gedeeld met elkaar, het waren geen concurrenten."

De molen zelf heeft nu vooral een culturele functie. Zo is de plek af te huren voor feesten en vergaderingen. Maar ook de oude functie is niet verloren gegaan, de molen is zelfs een opleidingsplek voor leerlingmolenaars die nog altijd hout zagen op de ambachtelijke manier.

Molen de Ster viert het twintigjarig jubilieum


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Nieuwsoverzicht