Saskia zwemt mee met Maarten van der Weijden: "Alleen al op adrenaline gaat me dit lukken!"

© ANP
GROENEKAN - Ze heeft al zeven afstanden gezwommen, maar nog altijd is Saskia Afman uit Groenekan het zwemmen met Maarten van der Weijden niet zat. Afman is een van de tachtig vrijwilligers die bij ieder stadje twee kilometer met Van der Weijden meezwemt. "Het gaat gewoon heel goed en het gaat sowieso lukken, alleen al op adrenaline!"
Vanaf vrijdagavond probeert Olympisch kampioen Van der Weijden opnieuw om langs elf Friese steden te zwemmen. Vorig jaar lukte hem dat net niet. Na 163 kilometer moest hij de monstertocht staken. Om dit jaar de Elfstedenzwemtocht succesvol te laten verlopen, zijn er wat aanpassingen gedaan. Zo zwemmen de vrijwilligers mee.
Volgens Saskia is het een hele gezellige bedoening, vertelde ze zondagochtend vlak voor de start aan de telefoon: "Er is heel veel saamhorigheid onder de zwemmers, het is echt heel leuk."

ONDIEP

Ook valt het water niks tegen, al is het op sommige plekken een beetje ondiep: "De temperatuur is goed, maar bij Hindeloopen was het wel heel ondiep en is iemand in glas getrapt. Ik ben er zonder kleerscheuren vanaf gekomen, alleen een paar schrammetjes, maar dat hoort bij zwemmen in open water."
Wel ziet ze vaak groen. Maar niet van ziekte: "Dat komt van alle waterplanten waar we doorheen moeten", lacht ze. "Het is vaak een heel lachwekkend gezicht!"

CONTACT

Van der Weijden heeft ze nog niet ontmoet, wel zwaait hij vaak naar de vrijwilligers: "Dat is sowieso heel leuk", zegt Saskia. "En het is ook wel terecht dat we hem niet mogen benaderen, hij moet zich echt focussen op zijn tocht. Maar naderhand zou ik het wel heel leuk vinden hem een keer de hand te schudden."
Maarten van der Weijden bereikte vanochtend rond 8.45 uur Harlingen. Vanaf de kant, bootjes en bruggen werd de langeafstandszwemmer luid aangemoedigd. Zelfs Sinterklaas was naar Harlingen gekomen om hem toe te juichen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.