Rookonderzoek: brandweer sticht zeker 20 brandjes in oud woon-zorgcentrum Oudewater

Brand in een woon-zorgcentrum in Soest eerder dit jaar
Brand in een woon-zorgcentrum in Soest eerder dit jaar © Caspar Huurdeman
OUDEWATER - De brandweer doet de komende weken onderzoek naar rookverspreiding in een voormalig woon-zorgcentrum in Oudewater aan de Hekendorperweg. Bij branden in dit soort gebouwen is rook namelijk het grootste probleem.
"We zien dat er door de moderne inventaris steeds meer rook ontwikkeld wordt bij branden", zegt Reneé Hagen, lector brandpreventie bij de Brandweeracademie. "Anderzijds zien we dat mensen ouder worden en steeds vaker zelfstandig blijven wonen. Die mensen kunnen moeilijker vluchten. Die combinatie - steeds meer rook en moeilijk vluchten - blijkt dodelijk te zijn."

DODELIJK

De helft van alle doden bij brand zijn ouderen van boven de 65, zegt Hagen. Er zijn volgens de lector veel voorbeelden van branden waar het mis ging, ook in de provincie Utrecht. In januari, bijvoorbeeld, kwam een vrouw van 100 om het leven bij een brand in een serviceflat in Soest en afgelopen juli raakten meerdere ouderen gewond bij een brand in een woon-zorgcentrum in Breukelen. "Daar is uitgebreid onderzoek naar gedaan, maar we willen nu ook zoeken naar een oplossing. Dat gaan we de komende twee weken doen in Oudewater."

PRAKTIJKPROEVEN

De brandweer wil met praktijkproeven kijken hoe mensen het beste kunnen vluchten of dat het misschien beter is om te blijven zitten in hun kamer, tot de rook uit het gebouw is. "We gaan twintig keer een brandje stichten in een bijna leeg appartement. Er staat alleen een bankje, dat elke keer hetzelfde is, zodat we ook dezelfde hoeveelheid rook krijgen. Dan gaan we kijken naar verschillende oplossingen. Wat gebeurt er als de deuren open staan? Of wat doet een sprinkler-installatie?"
Hagen zegt te hopen dat ze een manier vinden waarbij mensen gewoon op hun kamer kunnen blijven. "Dat zou wel de ultieme oplossing zijn, want elke ontruiming heeft ook een grote impact", zegt hij. "We zien voorbeelden van ontruimingen die voor de betrokkenen zo traumatisch zijn, dat ze niet meer terugwillen. We zien ook dat mensen naar het ziekenhuis gaan, omdat ze nergens terecht kunnen en dan daar een longontsteking krijgen. We zien dus ook indirecte doden vallen door branden in seniorencomplexen."

ROOK

De testen zijn van maandag 24 juni tot en met vrijdag 28 juni en van maandag 1 juli tot en met zaterdag 6 juli 2019, tijdens werkuren. Als het goed is, heeft de omgeving weinig last van de oefening. "Tijdens de test komt er geen rook naar buiten. Daarna bij het ventileren wel, maar dat zit aan de achterkant van het gebouw. Als de rook door de weersomstandigheden toch blijft hangen, dan kunnen we ook een dag geen test doen. We zorgen ervoor dat de buurt er geen last van krijgt."
Onderzoek naar rookontwikkeling; brandweer sticht zeker 20 brandjes in oud woon-zorgcentrum Oudewater

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.