RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Naar je werk in korte broek en slippers: wat mag wel en niet in deze hitte?

1/2
PROVINCIE UTRECHT - Het hete weer zorgt ook op de werkvloer voor de nodige problemen. Mag je als man in een korte broek en slippers op kantoor verschijnen? En hoe vertel je je zwetende collega op tactische wijze dat deodorant bestaat? Etiquette-expert Mea Gerrits heeft een handleiding voor al je zomerse dilemma's.

SLIPPERS

Over slippers kan Gerrits kort zijn: "Die draag je naar het strand. Dus tenzij je op het strand werkt, is het niet gebruikelijk dat je die op de werkvloer draagt. Helaas. Als het wat informeler is, dan zijn de regels wat minder strikt. Maar zakelijk: dat doen we niet."

KORTE BROEKEN

Maar hoe zit het met de korte broek? De vrouwelijke collega's komen immers ook rustig in een jurkje. "In het strikte zakenverkeer is het niet gebruikelijk. Dan gaat het om de formele circuits, zoals banken of verzekeraars. Werk je in transport, zit je in een busje en bezorg je pakketten door heel Nederland: prima, vooral doen."

Het verschil tussen mannen en vrouwen maakt het een lastige kwestie, aldus Gerrits. "Het blote mannenbeen is wel een dingetje, vaak is het onverzorgd. Uit onderzoek blijkt dat 80 procent van de mensen hinderlijk vindt om een man in een korte broek te zien." Wat ook uitmaakt, is de soort broek. "Is het een bermuda tot op de knie? Is het een broek met grote, uitpuilende zakken waar de sleutels en alles in wordt bewaard. Het moet representatief zijn voor het bedrijf waarvoor je werkt. Dat vind ik een stelregel."

Toch ziet ze een kentering, vanwege de discussie over gelijkheid tussen mannen en vrouwen. "Het wordt de komende jaren nog wel toegankelijker voor heren om een bermuda te dragen op de werkvloer. Maar, momenteel blijft het lastig."

STINKENDE COLLEGA

Hoe confronteer je een collega met een sterke lichaamsgeur? Kan dat überhaupt wel? "Ik ben ervoor om mét mensen te praten, niet over ze. Een goede collega kan je zeker één op één apart nemen om er iets van te zeggen. Je moet nooit demonstratief een bus deodorant op iemands bureau neerzetten, want dat is kwetsend. Als het geen prettige collega is, dan laat je iemand anders diegene aanspreken."

BUS EN TRAM

Zo'n confrontatie op het werk is dus oké, maar iemand op zijn zweetgeur aanspreken in een drukke bus ligt dat absoluut anders, meent Gerrits. "Dat kun je niet maken. Dan zit je in een ander domein. We hopen alleen wel met zijn allen dat iedereen een beetje rekening houdt met elkaar. Dat je, zeker in volle bussen en trams in de avondspits, weet dat je heel dicht op elkaar staat. En dat je een beetje aandacht hebt voor je medepassagiers als het gaat om geuren."

BARBECUE

Veel Utrechters slingeren bij de eerste zonnestralen meteen de barbecue in de achtertuin aan. Maar geeft dat niet te veel overlast in de buurt? "Als je af en toe barbecuet moet dat geen probleem zijn. Woon je klein en zit je op je balkonnetje, dan moet je realiseren dat je bovenburen daar zeker last van kunnen krijgen. Ga je elke avond met de verkeerde windrichting barbecuen en hebben de buren er last van, pas het dan een beetje aan. Maar er zijn ook elektrische barbecues, dan heb je ook minder overlast."

Gerrits vat samen: "Je moet je altijd realiseren waar je bent, je houdt rekening met een ander en je spiegelt je een beetje aan je omgeving. Je straalt ook wat uit. In het werkdomein vind ik altijd: je bent aan het werk. Strand is strand en vrije tijd is vrije tijd. Je wordt ook beoordeeld op wat je doet en hoe je eruit ziet."

Zomeretiquette, wat mag wel en niet in deze hitte?


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht