NCTV: Niet duidelijk of Gökmen Tanis banden had met extremistisch netwerk

© Politie
PROVINCIE UTRECHT - Uit een rapport van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) dat vandaag is verschenen, blijkt dat Gökmen Tanis waarschijnlijk alleen handelde. Het is onduidelijk of hij, net als zijn broer, betrokken was bij de Turkse extremistische netwerk dat de Kaplanbeweging wordt genoemd.
Of de 37-jarige Utrechter een terroristische motief had, is niet te zeggen. "Het vermoedelijke terroristische motief zou kunnen blijken uit het gebruik van geweld, het doelwit en de slachtoffers - willekeurig gekozen Nederlandse burgers. Dat wordt gesterkt door berichtgeving in de media over een religieus getint briefje dat de verdachte in zijn auto achterliet en door ooggetuigenverslagen dat de dader 'Allahu Akbar' zou hebben geroepen", valt er te lezen in het rapport.

GEEN EXTREMIST

"Zoals het er nu naar uitziet, was Gökmen Tanis bekend bij de autoriteiten maar vooral als - soms gewelddadige -criminele veelpleger, mogelijk als instabiele of 'verwarde' persoon en niet als extremist. Twee weken voor de aanslag stond hij terecht in een zedenzaak uit 2017 en werd zijn voorlopige hechtenis onder voorwaarden geschorst", aldus het NCTV.
De broer van Gökmen wordt daarentegen wel in verband gebracht met extremisme: "Hij wordt in verband gebracht met een Turks extremistisch of jihadistisch netwerk. Dit Turkse netwerk wordt de Kalifaatstaatgroep genoemd of de Kaplanbeweging. Vooralsnog is niet bekend of de verdachte zelf al dan niet een rol heeft gespeeld binnen deze beweging of dat hij een randfiguur was."

JIHADISTISCHE GEZINNEN

Ook waarschuwt het rapport voor jihadistische gezinnen in Nederland: "Kinderen in jihadistische gezinnen kunnen de basis vormen voor een nieuwe generatie jihadisten door het gedachtegoed dat ze meekrijgen", aldus de NCTV. En dat hoeft ook geen verre toekomstmuziek te zijn: "het recente verleden heeft aangetoond dat ook jihadisten in hun tienerjaren al sleutelfuncties in de beweging kunnen vervullen."
De terroristische dreiging in Nederland blijft volgens de NCTV 'substantieel', niveau vier van de vijf. De aanslag op 18 maart in een tram in Utrecht bevestigt dat. Naar aanleiding van die terreurdaad, die vier mensen het leven kostte, werd in de provincie Utrecht zelfs tijdelijk het hoogste dreigingsniveau van kracht. Dat was nog niet eerder voorgekomen. Verscheidene aanhoudingen in de afgelopen maanden van personen die verdacht worden van betrokkenheid bij terrorisme, zijn eveneens "concrete voorbeelden van deze reële dreiging", aldus het jongste Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland (DTN). Het aantal aanslagen in westerse landen is weliswaar sinds 2017 gedaald, maar "de intentie blijft bestaan", aldus de NCTV.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.