Rijk, regio en provincie werken aan oplossing voor woningproblematiek

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Het Rijk, de provincie Utrecht en zestien Utrechtse gemeenten gaan langdurig samenwerken om de woningproblematiek aan te pakken. In een langdurige samenwerking wordt de woningbouwproductie versneld, de betaalbaarheid van woningen vergroot en worden excessen op de woningmarkt aangepakt.
Dat staat in de Woondeal Regio Utrecht die vandaag door minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de deelnemende partners is ondertekend. De minister trekt er 2 miljoen euro voor uit maar ze kan ook regels versoepelen zodat er makkelijker gebouwd kan worden.
Ollongren: "We hebben net een aanpassing van de Crisis- en Herstelwet afgesproken in de Tweede Kamer. Dat betekent dat ook deze regio specifieke proiecten kan indienen waar we echt kunnen versnellen door slimmer om te gaan met procedures. Dit kan écht een versnelling betekenen."

GEZOND STEDELIJK LEVEN

De Woondeal blijkt hard nodig. Utrecht is één van de regio's met de grootste druk op de woningmarkt. Het uitgangspunt van de deal is dan ook 'gezond stedelijk leven' waarbij wonen, werken en leefbaarheid belangrijke aspecten zijn. "Een gezamenlijke en innovatieve aanpak is dan ook essentieel, voor zowel koers als bekostiging. Met de woondeal erkent de minister dat we dit alleen met elkaar kunnen oplossen. Om de mensen een eerlijkere kans op de woningmarkt te geven en een goede leefomgeving", aldus Kees Diepeveen, wethouder Wonen van de gemeente Utrecht.
"Waar het Rijk ons heel goed kan helpen is bijvoorbeeld bij de Merwedekanaalzone. Daar hebben we flinke ambities. We willen daar veel woningen bouwen en op korte termijn beginnen. Dan helpt het heel erg dat het Rijk zegt: wij helpen jullie met mobiliteit en infrastructuurom die wijk goed te ontsluiten."

VILLA'S

De gedeputeerde voor wonen Rob van Muilekom is blij met de deal tussen Rijk, gemeenten en provincie. Hij hoopt dat met de samenwerking er snel wat gedaan kan worden aan het grote woningtekort. "Het bijzondere aan deze woondeal is dat het geen deal is van één gemeente maar van zestien gemeenten. Er komt geld beschikbaar zodat er in Woerden een bepaald project doorgang vindt en dat er woningen in Overvecht vernieuwd kunnen worden."
"De provincie helpt de gemeenten om hun plannen voor elkaar te krijgen. Ik heb er veel vertrouwen in dat er veel samenwerking tot stand gaat komen. Als we alles aan de markt overlaten dan worden er alleen maar villa's gebouwd en we willen er zijn voor álle Utrechters. Ik denk dat het dáár over moet gaan."

VERSNELLINGSLOCATIES

Tot 2025 worden er 67.000 woningen gebouwd waar genoeg plekken voor zijn gevonden. Voor de periode tot 2040 worden er nog locaties gezocht voor 37.000 tot 54.000 woningen. In de woondeal staat een overzicht van locaties waar de overheden zich samen inzetten om de bouw te versnellen, zoals bijvoorbeeld de Merwedekanaalzone in Utrecht.
Tevens worden excessieve huurprijzen, malafide verhuurders en een gebrekkige doorstroming aangepakt. In de woondeal staan ook afspraken over wijkvernieuwing.
Deze week besteedt RTV Utrecht aandacht aan de problemen op de woningmarkt. In een serie reportages houden we je op de hoogte.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.