Begrafenis Elfstedentochtwinnaar Keijzer

WERKHOVEN - Elfstedentochtwinnaar Piet Keijzer wordt vandaag in Werkhoven begraven, het dorp waar hij veel sporen heeft liggen. De begrafenis zal plaatsvinden in besloten kring.

WERKHOVEN

Zaterdag stierf de 89-jarige Keijzer thuis in Leersum, waarschijnlijk aan een hartstilstand. Keijzer won in 1940 de Elfstedentocht en enkele jaren later ook het NK allround. In 1962 werd hij wethouder in Werkhoven. De sporthal in Werkhoven is zelfs naar hem genoemd.

PACT

Keijzer maakte in 1940 deel uit van het ' Pact van Dokkum', waarbij Keijzer met Auke Adema, Cor Jongert, Sjouke Westra en Dirk van der Duim een niet-aanvalspact sloot voor de finale van de Elfstedentocht. In het zicht van de finish besloot Adema toch te sprinten, waarna de 21-jarige Keijzer de achtervolging inzette.

WINNAAR

Eerst riep het Elfstedenbestuur alle vijf rijders uit tot winnaar, maar in 2007 werd de Keijzer op basis van filmbeelden toch als eerste in de rij namen gezet. Na de oorlog werd Keijzer in Heerenveen nationaal kampioen op de vier klassieke afstanden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.