"Waken voor seksueel geweld Kenia"

AMERSFOORT - Toeristen moeten in Kenia ook waakzaam zijn voor seksueel geweld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft die waarschuwing toegevoegd aan het reisadvies voor het Afrikaanse land.
Het reisadvies 'waakzaamheid' blijft ongewijzigd. Naar aanleiding van de verkrachting van vijf jonge Nederlandse vrijwilligsters tijdens een werkvakantie in Kenia, heeft het ministerie toegevoegd dat ook voor seksueel geweld moet worden uitgekeken, zegt een woordvoerder.
De vrouwen van 17 tot 25 jaar knapten voor de Amersfoortse organisatie Livingstone een school op in het gebied. Een groep van zo’n tien Keniaanse mannen beroofde de vrijwilligers en verkrachtte de vijf vrouwen.
Kenia heeft de zaak volgens het ministerie hoog opgenomen. Een minister heeft namens de Keniaanse regering aangegeven het incident vreselijk te vinden en alles te doen om de daders op te sporen. De Nederlandse ambassade in Nairobi zal het politieonderzoek nauwlettend volgen, zegt Buitenlandse Zaken.
Het ministerie heeft de verkrachtingszaak vorige week niet naar buiten gebracht om de slachtoffers uit de wind te houden. Pas nadat Keniaanse media berichtten over het geweld tegen de Nederlanders kwam de zaak ook in Nederland aan het licht.
Nederlandse hulporganisaties die actief zijn in de Keniaanse regio Kakamega reageren geschokt op de verkrachting van de vijf Nederlandse vrijwilligsters. Hulporganisatie Simavi noemt het een "afschuwelijk incident". Simavi heeft verschillende projecten in het gebied, dat volgens de organisatie niet onveiliger is dan andere regio’s.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.