Zwemverbod De Kikker opgeheven

GROENEKAN - In zwembad De Kikker in Groenekan kan weer gezwommen worden. Sinds vrijdag gold in het natuurbad een zwemverbod nadat er te hoge concentraties giftige stoffen van blauwalgen waren gemeten.
Na het weekend zette het waterschap een noodpomp in om het water bij Fort Ruigenhoek rond te pompen. Zo komt zuurstof vrij en daarin gedijt de blauwalgbacterie niet goed. Het pompen blijkt geholpen te hebben, want inmiddels voldoet de waterkwaliteit weer aan de normen, blijkt uit metingen. Volgens de provincie zijn er op dit moment geen zwemverboden meer van kracht in de regio.
Drijflagen van blauwalgen zijn te herkennen aan een blauwgroene laag. Vergiftigingen door blauwalgen (ook wel cyanobacteriën genoemd) komen via de mond tot stand. Ernstige vergiftigingen doen zich bij volwassenen zelden voor. Kleine kinderen zijn kwetsbaarder, omdat zij eerder water binnenkrijgen en sneller ziek worden door vergiftigingen.
Na het zwemmen in water met blauwalgen kunnen mensen last krijgen van hoofdpijn, huidirritatie, misselijkheid, diarree en koorts. Doorgaans verdwijnen de symptomen vanzelf. Ook andere bacteriën en virussen kunnen echter genoemde klachten veroorzaken. Het is daarom raadzaam altijd naar de huisarts te gaan bij ernstige gezondheidsklachten na het zwemmen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.