RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Utrechtse Femke (7) blij met tropenrooster: "Het is echt warm, best heftig"

1/4
UTRECHT - Door de hoge temperaturen van vandaag zijn op verschillende scholen tropenroosters ingevoerd. Leerlingen van basisschool De Beiaard in de Utrechtse wijk Tuindorp-Oost mochten om 12.00 uur naar huis, nadat ze een ochtend lang hadden gewerkt in een lokaal waar de temperatuur opliep tot boven de dertig graden.

In de lokalen staan overal flesjes water op tafel en draait de ventilator op volle toeren. "Een airco is er niet. Het is lekker warm, want dat heb je bij een school met een plat dak", vertelt directeur Jeroen Sturkenboom. "Met dit soort temperaturen kan je geen les geven, dat is niet gezond."

Kinderen denken dan dat ze helemaal niks meer hoeven te doen"
Juf Lisalotte Radius

Groep vier probeert nog wat te werken, maar dat gaat niet zo makkelijk. "Het is heel warm en we gingen de hele tijd water op ons lijf smeren. Het was best wel heftig", vertelt Femke (7).

Femke (7): "Het was best heftig"


Ook de 9-jarige Timo heeft last van de warmte en wil daarom graag naar buiten. Met een wit gezicht vol zonnebrand loopt hij naar de toilet om het even goed uit te smeren. "Ik ga zo buitenspelen, want ik heb mijn waterpistool meegenomen." Timo vindt het niet erg dat hij eerder naar huis mag. "Ik hou sowieso niet echt van school." Gelukkig voor hem is het tropenrooster ook morgen van kracht op De Beiaard.

AANGEPAST WERKTEMPO

Juf Lisalotte past het werktempo vandaag wat aan. "We hebben besloten om een beetje te leren. Toen werd er wel gejoeld in de klas. Ze denken dan toch dat ze helemaal niks meer hoeven te doen." De leerlingen aan de slag krijgen, kost de juf dit keer ook wat meer moeite. "Ik merk wel aan de kinderen dat ze wat slomer zijn", vertelt Lisalotte.

"Ze hebben meer moeite om hun aandacht erbij te houden en zakken sneller weg. In mijn lesprogramma houd ik rekening met een verminderde concentratie."

Juf Lisalotte over het tropenrooster op De Beiaard


De kinderen moeten wel hun werk maken, maar wanneer ze een kleurplaat pakken houdt de juf ze niet tegen. "Net viel er bijvoorbeeld een flesje water op de grond, met als gevolg dat de hele vloer nat is. Maar dat is ook oké, dat moet je als leerkracht even accepteren."

Het is de eerste keer dat de school het tropenrooster heeft ingevoerd en het bevalt directeur Jeroen Sturkenboom goed. Daarom wil hij een draaiboek gaan maken. "Ik denk dat we de komende tijd wel vaker het tropenrooster moeten toepassen."

Zweten in de klas


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht