Storing KPN verholpen, 112 volledig bereikbaar

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Het noodnummer van de politie, ambulance en brandweer is weer bereikbaar. De telefoonstoring lijkt daarmee volledig verholpen. Het alarmnummer was vandaag in grote delen van het land niet bereikbaar door een storing bij KPN. Bekijk in het liveblog hieronder de gebeurtenissen van minuut tot minuut.
Inmiddels is dit liveblog gesloten.

19.12 uur Ministerie van Justitie en Veiligheid geeft per ongeluk nummer van Telegraaf door

Via NL-Alert is door het ministerie van Justitie en Veiligheid een verkeerd nummer doorgegeven, zo meldt De Telegraaf. Het nummer dat gecommuniceerd werd, bleek het nummer van de WhatsApp-tiplijn van de krant.

19.02 uur In 2012 laatste grote storing 112, 2 doden

De laatste landelijke storing van het noodnummer 112 was in 2012. Dat jaar waren er meerdere storingen, met in juni de grootste storing waardoor het nummer zes uur lang niet bereikbaar was. Toen overleden twee mensen na een hartaanval op het moment dat 112 tijdelijk niet bereikbaar was.

18.57 uur Minister spreekt zelf met KPN-top over storing

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) staat in "direct persoonlijk contact" met de directie van KPN over de storing die onder meer noodnummer 112 heeft getroffen. Volgens de minister wordt er "met man en macht gewerkt"aan een oplossing. Grapperhaus roept op zo nodig een van de alternatieve telefoonnummers te gebruiken of naar het dichtstbijzijnde politiebureau, brandweerkazerne of ziekenhuis te gaan. En "hou ook de nationale én regionale media in de gaten".
Veel meer kan de minister nu nog niet zeggen, laat hij weten. Hij begrijpt "dat er veel vragen leven" en belooft, zodra hij meer informatie heeft, die snel te delen.

18.53 uur De politie krijgt veel onnodige belletje

De politie krijgt veel onnodige belletjes op het nieuwe alarmnummer.

18.32 uur KPN weet nog niet hoe lang het gaat duren

KPN weet nog niet hoelang het duurt om de grote telefoonstoring te verhelpen. "Een eindtijd kunnen we nog niet geven. We werken met man en macht aan een oplossing en we vinden het heel vervelend voor klanten", laat de provider weten. Vaste en mobiele telefonie liggen eruit. Mobiele data en vast internet werken wel, dus klanten kunnen elkaar bellen via diensten als Skype en WhatsApp. De storing ontstond rond 16.00 uur. De exacte oorzaak is nog niet bekend.

17.59 uur Gemeente Utrecht reageert op de storing

De gemeente Utrecht laat in een reactie weten dat er extra mensen worden ingezet: "Er zijn extra medewerkers van de afdeling Toezicht en Handhaving op straat voor extra ogen en oren in de stad en om hulp te verlenen als dat nodig is. Deze medewerkers kunnen direct meldingen doorgeven aan de hulpdiensten", aldus een woordvoerder van de gemeente.

17.45 uur NS: Kom niet naar Utrecht Centraal

Ook op Utrecht Centraal worden extra mensen ingezet. Vanwege een storing is de stationshal helemaal volgestroomd met forenzen. De NS roept reizigers op niet meer naar het station te komen vanwege veiligheidsredenen.

17.41 uur Alle kazernes zijn bemenst. Eerder genoemde 06-noodnummers zijn niet meer bereikbaar

17.36 uur NL-Alert

Rond 17.00 uur is er een NL-Alert gestuurd.
Toch kreeg lang niet iedereen een NL-Alert:

17.30 uur KPN: Bellen kan als je 4G uitzet

De grote storing bij KPN wordt veroorzaakt door een probleem in het 4G-gedeelte van het netwerk van de provider. "Bellen lukt, tot dusver, wel wanneer 4G uit wordt gezet, belangrijk is wel dat de gesprekspartner dit ook doet", laat het bedrijf op een klantenforum weten.

17.13 uur Er zijn noodnummers ingesteld

Momenteel zijn er alternatieven telefoonnummers beschikbaar. Voor 112 bel: 088-6628240 en voor 0900-8844 bel: 088-9659630.
In geval van nood of bij een onveilige situatie op een snelweg kunnen mensen bellen met Rijkswaterstaat op telefoonnummer 0800-8002, laat de politie weten. Ook de brandweer in onze regio heeft verschillende noodnummers geopend. In geval van nood kan gebeld worden met 06-12221436 of 06-12221409.

17.10 uur Ook agenten onderling kunnen elkaar lastig bereiken

Door de landelijke storing is het niet alleen moeilijk voor burgers om de politie te bereiken, agenten zelf hebben ook moeite om elkaar te pakken te krijgen. "Soms lukt het wel en soms niet, niet iedereen is altijd bereikbaar. Het is niet optimaal", aldus een woordvoerder van de Landelijke Eenheid.

17.04 uur Alle dienstdoende agenten de straat op

Alle dienstdoende agenten gaan de straat op. Ook agenten die normaal op kantoor zitten. Ook brandweerkazernes worden bemand
Ook wordt er opgeroepen naar openbare gebouwen te gaan

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.