UMC Utrecht: telefoonstoring zorgde niet voor grote problemen bij ons

© RTV Utrecht
UTRECHT - De landeljke telefoonstoring van gisteren, waardoor noodnummer 112 drie uur lang niet te bereiken was, heeft geen grote problemen opgeleverd bij het UMC Utrecht. Door snel in te grijpen, is het met de calamiteiten goed gegaan. Dat zegt het Utrechtse ziekenhuis.
Kort nadat de storing was ontstaan, werden via een NL Alert alternatieve manieren verspreid om de politie, brandweer en ambulancediensten te bereiken. Dat ging in eerste instantie overigens mis, toen er een nummer van dagblad De Telegraaf werd vermeld. Toch was Joris Prinssen van het UMC Utrecht gisteren tevreden over het vervangende systeem: "We hebben geen problemen ondervonden van deze storing juist omdat deze noodtelefoon eigenlijk direct weer beschikbaar was. Er is later nog door de ambulancediensten een portofoon gebracht zodat we nog een extra back-up zouden hebben als er iets met die telefoon zou gebeuren."
Wie meer problemen had met de back-up systemen was telecombedrijf KPN. Daar ontstond de storing die het telefoonverkeer lam legde. Wat de oorzaak was, was gisteravond nog niet bekend, aldus KPN-topman Joost Farwerck in Nieuwsuur. Hij sluit een hack uit. Farwerck erkent wel dat het mis ging: "We hebben inmiddels een indicatie van de oorzaak, maar veel is nog onduidelijk. De backups waren er wel, maar werkten niet."
Minister Grapperhaus neemt het uitvallen van het noodnummer hoog op. Hij heeft de top van KPN om tekst en uitleg gevraagd. Topman Farwerck is gisteren al op het ministerie geweest en gaat vandaag weer terug: "We gaan morgen [dinsdag] zeker verder praten met de NCTV [Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid] en de minister en met veel meer belangrijke 'stakeholders' in Nederland over wat er zich precies heeft voorgedaan en hoe we dat kunnen oplossen."
In 2012 lag het noodnummer van de politie, brandweer en ambulance er ook uit. De alarmcentrale van het KLPD in Driebergen was toen in de nacht zes uur lang niet te bereiken. Twee mensen overleden. Oorzaak van de storing toen was onderhoudswerkzaamheden aan de telecom-infrastructuur van de politie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.