Langdurig Uithoflijnonderzoek kost provincie nu al zeker 1,5 miljoen euro

© RTV Utrecht / Marloes Sollie
PROVINCIE UTRECHT - De kosten voor de controle van de jaarrekening van de provincie Utrecht uit 2017 bedragen zo'n 1,5 miljoen euro. Dat staat in een brief van accountant EY aan Provinciale Staten. Momenteel houden zij de provinciale miljoenenbetalingen van de Uithoflijn tegen het licht. Dat onderzoek duurt nu al anderhalf jaar. De jaarrekening had eigenlijk juli vorig jaar goedgekeurd moeten zijn.
In het onderzoek wordt gekeken naar mogelijke wanbetalingen bij de aanleg van de tram naar het Utrecht Science Park. Het zou daarbij gaan om miljoenen uitgegeven euro's, zonder dat goed te herleiden valt waar dat aan is uitgegeven. Ook volgden meerdere spoeddebatten.

MEERWERK

De extra kosten zitten hem, naast de lange duur, ook in de inzet van extra personeel en specialisten met hogere tarieven. In totaal is er al voor 9.317 uur in het onderzoek gestoken. Daar komen nog meer uren bovenop omdat het onderzoek nog niet is afgerond.
De fouten die zijn aangetroffen moeten nog worden geëvalueerd en er moet ook nog een oordeel worden gevormd door de accountant. Voormalig verantwoordelijk gedeputeerde Dennis Straat (VVD) dacht voor de zomer een punt achter het onderzoek te kunnen zetten, maar dat was te optimistisch. Ergens in het najaar moet het nu afgerond zijn.
WAT WAREN DE WERKZAAMHEDEN?
Uit de reguliere controle bleek al dat er diepgaander onderzoek nodig was. Daarbij is ook gewacht op de uitslag van het grote Integis-onderzoek, waar werd gekeken naar mogelijke belangenverstrengeling van de provincie met Uithoflijn-aannemer BAM.
De accountant heeft voor het onderzoek veel interviews afgenomen met personeel dat betrokken is bij de Uithoflijn, onder wie de oud-directeur van het project en een klokkenluider. De melding van die klokkenluider is de reden geweest voor het onderzoek van de accountant.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.