RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Onenigheid bij opvangplek voor oude paarden in Soest

1/4
SOEST - Bertus, Fortuin, Jasmine en zo'n 117 andere bejaarde paarden vieren al jaren een fijne oude dag op De Paardenkamp in Soest. Maar da's niet goedkoop. Om extra geld op te halen, heeft het rusthuis daarom een stal die te huur is en worden er paardenspullen verkocht. Maar dat mag niet meer van de gemeente. Nu staat een briesend bestuur tegenover een steigerende gemeente. En ging RTV Utrecht maar eens op bezoek met een zak suikerklontjes.

Dat de Paardekamp in Soest veel los maakt, blijkt wel uit het feit dat een petitie van het paardenrusthuis om de horeca- en verkoop-activiteiten te behouden meer dan 6300 keer werd ondertekend. En ook buiten Soest is De Paardenkamp bekend. Eind 2017 kwamen koning Willem-Alexander en koningin Máxima zelfs op bezoek.

De Paardenkamp heeft over de jaren heen steeds meer extra activiteiten ontplooid om geld binnen te halen. Zo wordt er een opgeknapte stal verhuurd voor feesten en partijen, is er een theetuin waar mensen een drankje kunnen drinken en worden er tweedehands paardenspullen verkocht die mensen hebben achterlaten toen ze hun paard kwamen brengen.

Volgens Gepco van Bokhorst, de voorzitter van De Paardenkamp, zijn de inkomsten uit de zaalverhuur en de verkoop van paardenspullen erg belangrijk. "Het restaureren van de boerderij kost een boel geld en het bouwen van deze potstal ook. En de helft van de potstal is voor de paarden en de andere voor de verzorging van mensen zodat je toch op een andere manier geld genereert om dit in stand te houden."

Maar de vergunningen voor al deze extra activiteiten waren niet goed geregeld. Ondernemers in Soest klaagden dat zij ook wel horeca in het buitengebied wilden organiseren maar dit niet rondkregen, terwijl het bij De Paardenkamp werd gedoogd. De gemeente besloot daarop te handhaven. En dat betekent dat de activiteiten in de theetuin en de verkoop van de paardenspullen, helemaal stilligt.

Het bestuur is in ons enthousiasme doorgedraafd."
Gepco van Bokhorst, voorzitter De Paardenkamp

Van Bokhorst erkent dat De Paardenkamp ook wel een beetje fout zat: "Het bestuur is in ons enthousiasme doorgedraafd. Zo van: het is geweldig en het levert geld op. Maar je moet je spulletjes wel voor elkaar hebben en dat hebben we niet."

Dit is een parel in de gemeente Soest en misschien wel het hele land."
Wethouder Harrie Dijkhuizen

WETHOUDER GELOOFT IN OPLOSSING
Wethouder Harrie Dijkhuizen gelooft in een goede uitkomst. "Als gemeente Soest zijn wij heel erg trots op wat er hier gebeurt. Dit is echt een parel in de gemeente en misschien wel in het hele land. Maar je moet wel alles legaal in een bestemmingsplan verwerkt hebben. Daar zijn we met elkaar goed mee bezig, en dat gaat goed komen."

En ook Van Bokhorst heeft er vertrouwen in: "Ik ben er 100 procent van overtuigd dat we met z'n tweeën alle ellende van vroeger laten liggen. Hier gaan we uitkomen."

ONENIGHEID OVER VERKOOP
Wel is er nog één punt van onenigheid: de verkoop van tweedehands paardenspullen. Bokhorst: "Dat laatste stukje, daar zijn we nog niet over uit. Daar zijn heel veel mensen bij betrokken. En da's mooi. Maar je moet het wel goed voor elkaar krijgen. En daar zijn we nu mee bezig."

"Máxima en Willem-Alexander hebben dus illegaal wat genoten!"


Paardenkamp: "Bestuur is in ons enthousiasme doorgedraafd"


Voorlopig geen theetuin en winkel voor De Paardenkamp in Soest.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -