RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Celstraffen tot tien jaar voor plofkraakbende met 'pizzaschuifmethode'


UTRECHT - Drie mannen uit Utrecht zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen tot tien jaar. Het drietal heeft meerdere plofkraken gepleegd tussen december 2017 en februari 2018.

De 32-jarige hoofdverdachte moet van de rechter tien jaar de cel in. De rechtbank hield met het bepalen van de straf rekening met het aantal kraken waarbij de mannen in actie waren gekomen. De hoofdverdachte is bij acht kraken betrokken, de 25-jarige Utrechter die zes jaar de cel in moet deed mee bij vijf plofkraken. De 24-jarige Utrechter die tweeënhalf jaar de cel kreeg is actief geweeest bij twee plofkraken.

De hoofdverdachte is Steven K., hij stond vorig jaar op de kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. K. was de nummer tien voor de lokale partij Stadsbelang Utrecht. Uiteindelijk haalde de partij één zetel.

PIZZASCHUIF
Het drietal had telkens dezelfde manier van werken, die inmiddels is omgedoopt tot de pizzaschuifmethode. De daders braken geldautomaten open en brachten vervolgens explosief flitspoeder aan met een lepelvormige pizzaschuif. De plofkraken vonden plaats tussen december 2017 en februari 2018. In bijna alle gevallen waren ING-pinautomaten in AH-supermarkten het doelwit. De mannen sloegen vooral toe in kleinere plaatsen in Gelderland en Brabant, maar eind december 2017 ook in Leersum.

Het lukte alleen in januari 2018 in Didam om ook echt een buit mee te nemen. Biljetten met een totale waarde van 83-duizend euro werd meegenomen maar later ook weer achter gelaten. Het geld was namelijk besmeurd met verf die vrijkwam na de kraak. Bij de laatste poging tot plofkraak op 23 februari in Druten werden de mannen op heterdaad betrapt.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -