We kunnen weer 'Kerken kijken'

De Willibrordkerk in hartje Utrecht
De Willibrordkerk in hartje Utrecht © RTV Utrecht
UTRECHT - Vanaf vandaag kunnen toeristen en Utrechters 'Kerken kijken'. Twaalf bekende en minder bekende kerken uit Utrecht zetten hun deuren open. Toeristen en Utrechters mogen tot half september gratis in gesprek met gidsen en de kerken bewonderen.
Bij de Gertrudiskathedraal aan de Catharijnesingel was het nog spannend of ze vandaag bezoekers konden ontvangen, want de weg is opgebroken omdat er werkzaamheden worden verricht voor het herstel van de singel. Pastoor Bernd Wallet was blij verast toen hij de betonnen blokken in het zand zag: "Gisteren werd het pad aangelegd, ik wist niet wat ik zag."
"Er komen mensen uit andere landen en ook Utrechters", verteld Wallet. "En sommige Utrechters zeggen: 'Ik woon al dertig jaar in deze straat maar wist niet dat hier ook een kerk zit." De 82-jarige gids Henk Bos denkt dat deze manier van een kerk binnenlopen laagdrempeliger is: "Ik hoor mensen zeggen; 'ik zag het wel eens van buiten, maar nu kan ik eens binnen kijken'."
In de Willibrordkerk zit een hele jonge gids. Job van den Broek (22) zit in Utrecht op kamers en gaat hier ook naar de kerk. "De jongste gids na mij is eind veertig. Ik vind dat wel grappig." Van den Broek merkt dat veel mensen wel geïnteresseerd zijn in de gebouwen. "Dit is vooral het kerken kijken. Af en toe zijn er mensen die spirituele dingen vragen, maar dan verwijs ik ze door naar de priester."
Het is de 37ste keer dat Stichting Archeologie en Bouwhistorie van de stad Utrecht het 'Kerken kijken' organiseert. De hele zomer kunnen de gebouwen worden bezocht, half september sluiten de deuren weer.
De gemeente legt een pad aan voor de kerk.
De gemeente legt een pad aan voor de kerk. © RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.