Nieuwegeinse die verdacht wordt van 15 autobranden: "Ze gaan ons nooit pakken!"

© JS Multimedia/ L. Uppelschoten
NIEUWEGEIN/UTRECHT - Het ging om de kick, de adrenaline, spanning. Dat zei een 20-jarige vrouw uit Nieuwegein die wordt verdacht van betrokkenheid bij vijftien autobranden, vorig jaar november en december in Utrecht en Nieuwegein. Ook bekende ze ruiten te hebben ingegooid van een stadbus en een woning in Utrecht.
Het Openbaar Ministerie eiste vandaag een onvoorwaardelijke PIJ-maatregel (jeugd-tbs) en negen maanden jeugddetentie tegen haar. Ook zou zij tienduizenden euro's schadevergoeding moeten betalen aan de verschillende gedupeerden.
Omdat het gaat om een kwetsbare jonge vrouw met psychische problemen, wordt ze berecht volgens het jeugdstrafrecht. Twee 15-jarige medeverdachten werden eerder al veroordeeld. Zij kregen door de kinderrechter onder meer taakstraffen en verplichte behandeling opgelegd.

ONRUST IN DE WIJK

De lange reeks brandstichtingen begon met twee autobranden op 27 november in de Utrechtse Rivierenwijk. De dagen daarna werden 13 auto's in brand gestoken in Nieuwegein. Met name op zaterdag 1 december was het raak. Toen ging in de Nieuwegeinse wijken Zuilenstein en Batau-Noord de ene na de andere wagen in vlammen op.
De autobranden zorgden voor veel onrust in de omgeving. Buurtbewoners gingen zelf patrouilleren en posten in hun wijk. Uiteindelijk werden twee 15-jarige jongens op heterdaad betrapt. Zij leidden de politie naar de jonge Nieuwegeinse. Die bleek een gasbrander en resten van aanmaakblokjes in haar jaszak te hebben.

IDEE KWAM VAN DE KRANT

De vrouw ontkende in de rechtszaal aan alle brandstichtingen te hebben meegewerkt. In een aantal gevallen zou ze alleen op de uitkijk hebben gestaan, of enkel een aansteker of aanmaakblokje hebben aangegeven. Tijdens de autobranden op 28 november zou ze bij haar ouders thuis op de bank hebben gezeten. Maar volgens haar medeverdachten was ze bij alle branden betrokken.
Wie als eerste voorstelde om auto's in brand te steken, wist de vrouw niet meer. De brandstichters waren op het idee gekomen door berichten in de krant. Het gebeurde zo vaak, dat het niet zo erg leek. Daders werden na de branden zelden gepakt en in de krant stond ook hoe het moest, zei de verdachte tegen de rechters. Een aanmaakblokje onder de motorkap tussen de grill schuiven en aansteken.

SKATEBAAN THE YARD

De drie kennen elkaar van chillen op straat en van de voormalige skatebaan The Yard in Utrecht, waar ze regelmatig te vinden waren. Ze hielden contact via een whatsapp-groep. Daarin wisselden ze ook berichten uit over de brandstichtingen en het kopen van spullen die daarvoor nodig waren.
Vlakbij de skatebaan werd op 4 november door de vrouw een steen door een ruit van een stadsbus gegooid. Die vloog rakelings lang het hoofd van een vrouwelijke passagier. 'OMG we hebben het KK-nieuws gehaald. KK vet gevoel in mijn buik. Ze gaan ons nooit pakken! Dat appte de vrouw toen RTV Utrecht over het incident een bericht bracht waarin de politie een getuigenoproep deed.

ANGST VOOR AANSLAG

De passagiers van de bus dachten dat er een aanslag werd gepleegd. De buschauffeur en zijn collega's durfden lang niet meer door het donkere onverlichte stuk langs de skatebaan te rijden. Het incident was volgens de rechter voor de gemeente mede de aanleiding om The Yard te sluiten.
Kennelijk had de vrouw daarna behoefte aan nog meer opwinding. Ze bekende dat ze op 24 november twee bakstenen door de ruit van huis aan de Da Costakade in Utrecht gooide. Daardoor werd bijna een kind geraakt. De schrik voor de bewoners van het huis was enorm.
De Nieuwegeinse kreeg aan het eind van de zitting het laatste woord. Daarin betuigde zij spijt en zei ze haar leven te hebben gebeterd. De rechtbank doet over twee weken, op 9 juli, uitspraak. De vrouw wil daar dan zelf bij zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.