RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Woningtekort: Gemeenten willen sneller bouwen

1/2
PROVINCIE UTRECHT - De komende jaren moeten er tienduizenden woningen in de provincie Utrecht bij komen. Gemeenten willen ook graag bouwen, maar vaak duurt het te lang voordat een project van de grond komt. In een inventarisatie van RTV Utrecht naar problemen op de woningmarkt geven meerdere gemeente dan ook aan de bouw te willen versnellen.

Een van die gemeenten is Leusden. Naast een bouwkavel in die gemeente vertelt wethouder Van Beurden (GroenLinks - PvdA) hoe het versnellen in zijn werk gaat: "Dat is zoeken naar plekken, afpraken maken met co÷rporaties en partijen zoeken die willen bouwen en grondeigenaren." Wat hij vertelt klinkt heel ambtelijk, dat is het dan ook. Versnellen betekent niet meer of minder dan afspraken maken.

WOONVISIE

Ook geven gemeenten in de inventarisatie aan dat ze opnieuw kijken naar de woningopgave die ze hebben. Voorbeelden hiervan zijn De Ronde Venen en Soest. In Soest is een extern bureau bezig met een onderzoek naar de woningbehoefte in de gemeente. Zo hopen ze een beter beeld te krijgen van het aantal woning dat erbij moet komen.

RUIMTE

Wat ook opvalt in de antwoorden van gemeenten zijn de kavels die beschikbaar zijn voor woningbouw. In Leusden zijn bijvoorbeeld nog duizend huizen nodig, maar er staan er 330 op de planning. De grondschaarste houdt het tekort in stand, wethouder Van Beurden: "Grond is echt schaars. Ik moet ook voor onze boeren grond houden. We hebben nog een energievraagstuk en onze natuur mooi houden."

In Woerden heeft wethouder De Weger (ChristenUnie) het wat dat betreft makkelijker. "Wij hebben het geluk dat wij hier heel veel ruimte hebben. Op kantorengebied Middelland staan veel kantoren leeg, daarvan hebben we gezegd dat we daar woningen gaan bouwen."

De provincie wil graag vaart achter de woningbouw. Vorig jaar is daar op het provinciehuis al een versnellingsteam mee aan de slag gegaan. Eerder deze week heeft ook de minister getekend voor een langdurige samenwerking om versnelling mogelijk te maken.

Wethouders van Leusden en Woerden vertellen over de plannen


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht