Grootste crystal meth-vondst in Europa leidt naar bedrijfspand in De Meern

DE MEERN - Een drugsvangst van ongekende omvang in Rotterdam heeft geleid naar De Meern. In een verborgen ruimte in een bedrijfspand in de havenstad is vorige week 2500 kilo methamfetamine aangetroffen, beter bekend als de zeer verslavende drug crystal meth.
Bij het bedrijfspand in Rotterdam zagen agenten in eerste instantie niets opvallends binnen. Later ontdekten ze dat de binnenmaat van de bovenverdieping van het pand kleiner was dan de buitenmaat. Achter een gemetselde muur zat een verborgen ruimte. Hier lag een groot aantal Dirk-tassen met pakken methamfetamine.
De straatwaarde bedraagt honderden miljoenen euro's. "Deze hoeveelheid is in Nederland en zelfs in Europa nog niet eerder aangetroffen", zegt woordvoerder Thomas Aling van de Landelijke Eenheid van de politie. De lading is inmiddels vernietigd in een oven.
De tekst gaat verder onder deze video.
Enorme hoeveelheid crystal meth gevonden

DE MEERN

Na de enorme vondst in Rotterdam leidde het vervolgonderzoek de politie naar een loods op industrieterrein Strijkviertel in De Meern. In totaal werd daar 17.500 liter aan chemicaliën aangetroffen, geschikt voor het wassen van cocaïne en de productie van synthetische drugs. In het pand trof de politie ook uitgeholde stenen aan waarin de eerder gevonden crystal meth vermoedelijk is gesmokkeld.
Politie heeft gaatjes in stenen geboord om te checken of er nog meer crystal meth verstopt zat. De eigenaar van het bedrijventerrein in De Meern verhuurde de ruimte aan een autobedrijf. "Ze gebruikten het als opslag voor een garage", zegt hij.
De politie ziet een directe link tussen de vondsten in De Meern en Rotterdam. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht. Het rechercheonderzoek is in volle gang en er wordt samengewerkt met internationale opsporingsdiensten.

BRAND

Opvallend is dat na afronding van het onderzoek in De Meern een fikse brand uitbrak in het bedrijfspand in De Meern waar de chemicaliën zijn gevonden. Daarbij was een enorme rookpluim te zien. Ook deze brand is onderdeel van het recherche-onderzoek.
MEER METH-LABS
"We zien dat crystal meth steeds vaker in Nederland wordt geproduceerd", zegt woordvoerder Aling. Gebruik van de aan amfetamine (speed) verwante drug is hier verhoudingsgewijs nog wel gering, maar laboratoria komen wel steeds meer voor. Er zijn de afgelopen anderhalf jaar meer dan tien labs ontmanteld, terwijl dit vijf jaar geleden nog helemaal niet voorkwam, bleek eerder uit onderzoek van de NOS. Bij twee zaken waren Mexicanen betrokken.
Crystal meth is een oppeppend middel en wordt geslikt, gesnoven of gerookt. Het is zeer verslavend, put het lichaam fysiek en geestelijk uit en kan hersenschade veroorzaken. De drugs is bij het grote publiek bekend geworden door de serie Breaking Bad, waarin een Amerikaanse scheikundeleraar expert wordt in het produceren van crystal meth.
Politiewoordvoerder Thomas Aling over de vangst

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.