Aantal eikenprocessierupsen verdriedubbeld: "Bestrijding moet landelijk worden geregeld"

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Het aantal eikenprocessierupsen is op veel plaatsen in Nederland verdriedubbeld in vergelijking met vorig jaar. Overal is sprake van een sterke toename. Dat blijkt uit een representatieve telling van het Kenniscentrum Eikenprocessierups. Steeds meer mensen klagen over jeuk en bultjes.
Ook in de provincie Utrecht is de rups een ware plaag. Vrijwel elke gemeente heeft er last van. Verschillende gemeentes namen dit jaar voorzorgsmaatregelen en hebben onder meer biologische bestrijdingsmiddelen ingezet. Maar dat heeft de grote overlast niet kunnen voorkomen.

IRRITATIE

De brandharen van de eikenprocessierups kunnen voor ernstige gezondheidsklachten zorgen bij mens en dier. De brandharen, die zich tot op grote afstand van nesten verspreiden, blijven jaren actief. Zalfjes om de jeuk te bestrijden zijn niet aan te slepen.
Van bomen die niet preventief zijn bespoten tegen de rups was 75 procent aangetast. Van de aangetaste bomen had 80 procent meer dan één nest per boom. Van de bomen die wel waren behandeld was maar een kwart aangetast. In die bomen waren de nesten ook kleiner.

NIEUWE GEBIEDEN

Dat er nu ook grote populaties rupsen in bossen zitten, komt mogelijk omdat de eikenprocessievlinders in de hete zomer van 2018 koelere plekken hebben opgezocht. Er waren vorig jaar ook al heel veel rupsen. Het is volgens Arnold van Vliet van het Kenniscentrum ook mogelijk dat de beesten daardoor gedwongen waren nieuwe gebieden op te zoeken.
"Het wordt tijd dat de bestrijding van de rups landelijk wordt gecoördineerd", vindt Van Vliet. "Dit probleem gaat niet meer weg. Dat heeft economische gevolgen, bijvoorbeeld voor campings en recreatiebedrijven. Er is onduidelijkheid over de voedselveiligheid, want brandharen komen ook op gewassen terecht. Maar betrokken ministeries en diensten geven er tot nu toe geen prioriteit aan."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.