SP Amersfoort eist zetel terug van opgestapt raadslid Molenkamp

© SP / Facebook Rob Molenkamp
AMERSFOORT - De SP in Amersfoort wil dat Rob Molenkamp zijn zetel in de gemeenteraad teruggeeft aan de partij. De partij heeft hem daarover een brief gestuurd. Molenkamp zegt in een reactie dat hij de brief nog niet heeft ontvangen en het nieuws via de media moest vernemen. Hij wil zijn zetel niet teruggeven.
De partij betichtte Molenkamp eerder al van zetelroof toen het raadslid besloot om als eenmansfractie verder te gaan. Afdelingsvoorzitter Ad Meijer zei dat Molenkamp zonder voorkeursstemmen "en dus op de vleugels van de SP is gekozen in de gemeenteraad". Molenkamp op zijn beurt vond dat de partij te weinig aandacht had voor het milieu. Bovendien zei hij dat er een "angstcultuur van ja-knikkers" heerst bij de partij.

NIEUW HOOFDSTUK

Het verhaal krijgt een nieuw hoofdstuk nu de SP Molenkamp een brief heeft gestuurd. Daarin wijst de partij erop dat hij begin 2018 een verklaring heeft ondertekend waarin staat dat hij belooft de raadszetel terug te geven als de Algemene Leden Vergadering daar om vraagt.
In de laatste ledenvergadering is besloten dat Molenkamp zich nu aan deze eerder gemaakte afspraak moet houden. De partij schrijft in de brief naar Molenkamp onder meer dat "het ongepast en SP onwaardig is om je zetel mee te nemen". De SP wil dan ook dat hij "per omgaande" zijn zetel teruggeeft.

IN STRIJD MET DE WET

Molenkamp is niet onder de indruk van de brief die officieel nog op zijn deurmat moet vallen. Hij erkent dat hij de verklaring heeft ondertekend, maar zegt ook dat de SP dit al hun raadsleden verplicht. De verklaring is bovendien in strijd met de wet, zegt hij: "De wet schrijft voor dat gemeentes de zetels toewijzen, daar gaat de partij niet over".
Ook moreel gezien voelt Molenkamp zich niet verplicht om zijn zetel terug te geven. "Als ik nou de afgelopen vijf jaar had zitten slapen, dan hadden ze een punt." In zijn tijd voor de SP ontpopte Molenkamp zich als een actief raadslid dat onder meer een grote rol speelde in de strijd tegen de bomenkap op de westelijke rondweg. "Ook voor mijn tijd in de gemeenteraad was ik actief voor de partij, onder meer voor het wetenschappelijk bureau."

NATUURLIJK AMERSFOORT

Molenkamp wil nu verdergaan onder de naam Natuurlijk Amersfoort, al zal het nog even duren voordat hij die naam ook in de gemeenteraad mag voeren. "Ik wil fors inzetten op het vergroenen van de stad en klimaatadaptatie. Al wil ik mij ook richten op andere thema's." Hij wil in de zomerperiode zijn partijprogramma op papier zetten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.