Verdachte aanslag Utrecht moet maandag verplicht bij eerste rechtszaak zijn

© ANP / Politie
UTRECHT - De rechtbank Midden-Nederland heeft besloten dat de 37-jarige tramaanslag-verdachte Gökmen Tanis aanwezig moet zijn bij de eerste rechtszaak tegen hem. Die is aanstaande maandag. Zelf heeft Tanis aangegeven dat hij niet aanwezig wil zijn, maar de rechter is het daar niet mee eens.
Het gaat om een zogeheten pro-formazitting, waarbij de zaak niet inhoudelijk behandeld wordt. Toch vindt de rechtbank "het belangrijk om tijdens deze zitting met de verdachte te kunnen spreken over de voortgang van zijn strafzaak", schrijft de rechtbank in een persbericht. Tanis wordt verdacht van onder meer meervoudige moord of doodslag met een terroristisch oogmerk op 18 maart van dit jaar op het 24 Oktoberplein in Utrecht.
"De verdachte heeft eerder schriftelijk aangegeven dat hij niet aanwezig wil zijn op deze eerste openbare zitting. De voorzitter van de rechtbank heeft daarom een zogenoemd bevel tot verschijning in persoon afgegeven. Daardoor is hij verplicht om toch die zitting bij te wonen. Zo nodig wordt hij tegen zijn zin naar die zitting gebracht."
Maandag zal worden gesproken over de stand van het onderzoek, de voorlopige hechtenis van de verdachte en de verdere planning van de behandeling van de strafzaak. RTV Utrecht is ook bij de zaak aanwezig.

NIET UNIEK

Tanis heeft zijn advocaat ontslagen en gaf eerder aan er geen meer te willen hebben, zei de rechtbank toen. Dat is eerder voorgekomen, vertelt strafrechtadvocaat Willem Jan Ausma tegen RTV Utrecht. Zo was dat ook het geval bij Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh.
De bekende strafpleiter Plasman is er toen bij gaan zitten als procesbewaker omdat er altijd een advocaat bij aanwezig moet zijn om de belangen van de verdachte in de gaten te houden. Dat is door de politiek bedacht toen een verdachte zonder advocaat werd veroordeeld tot levenslang, dat vonden politici te ver gaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.