Broese verhuist naar voormalig postkantoor Neude: "We zijn hier heel gelukkig mee"

UTRECHT - Broese Boekverkopers in Utrecht verhuist naar het voormalige postkantoor aan de Neude. De boekwinkel, ontwikkelaar ASR en de gemeente hebben daarover een akkoord bereikt. Tot grote blijdschap bij de eigenaar.
Het voormalige postkantoor wordt momenteel omgebouwd tot een multifunctioneel complex. De nieuwe Centrale Bibliotheek, een foodmarkt van Albert Heijn, diverse winkels en horecazaken gaan zich daar vestigen.
Broese zit al ruim veertig jaar aan de Stadhuisbrug en is een begrip in de stad. Het monumentale pand waarin de winkel zit, wordt gehuurd van de gemeente. Eigenaar Erik van Doorn had al langer de wens om samen met de naastgelegen bibliotheek naar de Neude te verhuizen. "Zodra het pand op de Neude op de markt kwam en de nieuwe bestemming duidelijk werd, hebben we dit gezien als een perfecte locatie. Ook om de combinatie met de Centrale Bibliotheek in stand te houden."

HUURCONTRACT

Van Doorn diende een voorstel in voor huurbeëindiging. "Wij hadden een lopend contract met de gemeente en hebben er hard voor gevochten om dat te krijgen. Dan is het best een beetje vreemd als je eerder weg wil, maar ik denk dat het in ons beider voordeel is. Op het moment dat het pand leeg is en wij van de begane grond weg zijn, is dat voor de gemeente ook weer een andere propositie wat betreft verkoop."

MAART VOLGEND JAAR

Afgelopen periode zijn diverse gesprekken gevoerd over beëindiging van het contract en nu ligt er dus een akkoord. De gemeente ziet ook de meerwaarde van een verhuizing. "Wij zijn er heel gelukkig mee", zegt Van Doorn." De planning is om de nieuwe winkel op 1 maart te openen. "Dat is eigenlijk best wel heel snel. Er wordt nu al heel hard gewerkt, want er moet heel veel gebeuren."
De ontwerpers van Broese zijn al druk bezig met het maken van plannen. "Het zijn dezelfde die dit ook bij onze vestiging in Zeist hebben gedaan, tot onze volle tevredenheid. Dit is natuurlijk een ander volume, maar ik denk dat ze er heel goed in staan om er weer een hele mooie winkel van te maken."
De gemeente heeft besloten akkoord te gaan met het vertrek van Broese omdat het verwacht dat de bibliotheek en boekwinkel samen een belangrijke inhoudelijke meerwaarde betekenen voor het nieuwe project Post Utrecht aan de Neude. Ook krijgt de gemeente het gehele monumentale pand bij de Choorstraat, Stadhuisbrug en Oudegracht tot haar beschikking.

TOEKOMST PAND STADHUISBRUG

Het is nog niet duidelijk wat er in het pand aan de Stadhuisbrug komt. Het moet in ieder geval iets worden met 'maatschappelijke waarde voor de stad'. Een zogenoemde planvisie is in de maak. De gemeente ziet ook kansen om het leegstaande monument straks in zijn geheel te renoveren en duurzamer te maken. Meteen na het vertrek van Broese zal de gemeente wel tijdelijke (commerciële) huurders in het pand platen omdat de stad anders te veel geld misloopt.
De verbouwing van het postkantoor aan de Neude is in volle gang. Begin dit jaar mochten we even binnenkijken.
Een kijkje bij de verbouwing van het voormalige postkantoor aan de Neude

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.