RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrechts Landschap redt reekalfjes van maaidood met drone

1/2
BILTHOVEN - Normaal hoor je 's ochtends vroeg in de bossen rondom Groenekan alleen het gefluit van vogels. Maar vanochtend klinkt er vooral een luid en indringend gezoem. Het is de drone van assistent-boswachter Rolf Dijkstra van het Utrechts Landschap. Met de nieuwste technologie zoekt hij naar kwetsbare reekalfjes.

De drone zoeft over de groene velden omringd door hoge bomen. Het gras op de velden staat kniehoog. Voor de boeren die het land beheren, betekent dat maaitijd. Maar tussen datzelfde hoge gras verstoppen reeŽn ook hun jongen. Als de boer van tevoren het veld niet heeft uitgekamd, dan is de kans groot dat het kleine diertje door de maaier verslonden wordt.

Ze hebben ontzettend goede camouflage, je loopt er zo aan voorbij."
Hans Hogerwerf, gepensioneerd boswachter

De maaidood moet te allen tijden voorkomen worden, vindt Rolf. Al jaren organiseert Utrechts Landschap zoekacties tijdens het voorjaar en de zomer. Voorheen gebeurde dat door met man en macht de velden af te zoeken, maar dat had veel nadelen. "Het duurde lang, we hadden veel mensen nodig en het was zwaar, vooral bij warm weer", vertelt Rolf. De drone maakt het eenvoudiger ťn sneller. "Een geweldige uitkomst dus."

Het kleine vliegtuigje beweegt zich in rechte lijnen door de lucht. Met een warmtecamera scant het de grond af terwijl Rolf meekijkt op een zwart-wit-schermpje. "Als ik een witte stip op mijn monitor zie, dan weet ik dat daar iets ligt. Vervolgens zoom ik in om te kijken wat het is", vertelt Rolf. Overigens hoeft niet elke witte stip een reekalf te zijn. "We komen bijvoorbeeld ook hazen en vossen tegen. En gisteren nog een fazantennest."

Rolf Dijkstra redt reekalfjes bij Groenekan


Het liefst zouden de boswachters de jonge reeŽn lekker laten liggen. Maar dat is geen optie, de dieren kunnen zichzelf niet redden. "Als die maaimachine komt, dan blijven ze roerloos liggen. Dat doen ze ook bij roofdieren", vertelt Rolf. "Ze hopen zo niet gezien te worden, het is hun overlevingstactiek."

NIETS MEER MISSEN
Hans Hogerwerf is gepensioneerd boswachter en helpt Rolf vandaag. Ook hij is blij met de drones - Utrechts Landschap heeft er nu twee - die vorig jaar bij elkaar werden gespaard door middel van een crowdfunding-actie.

Jarenlang spoorde Hans de reekalfjes nog op de 'ouderwetse' manier op. Daar waren tientallen vrijwilligers voor nodig, en je moest wel een beetje kennis van zaken hebben. "Die beestjes hebben ontzettend goede camouflage, je loopt er zo voorbij als je niet weet waar en hoe je moet kijken", vertelt Hans. De gepensioneerde boswachter is dus enthousiast over de nieuwste techonologie. "We missen eigenlijk niks meer, want die warmtecamera, die liegt niet!"

Rolf volgt tevreden de drone die gestaag zijn baantjes over het langwerpige veld maakt. Hij bekijkt de beelden van de warmtecamera nauwkeurig. Vandaag zijn geen witte stippen te zien. "Helaas", zegt Rolf, "gisteren kwamen we nog drie jonge beestjes tegen." De assistent-boswachter is even stil en voegt dan toe: "Toch is dat ook goed nieuws. Dit veld is reekalfjesvrij en de boer kan hier dus veilig maaien".

Als er toch een jong reetje wordt gespot, dan komen de boswachters in actie. Rolf vertelt dat ze die oppakken en tijdelijk in een juten zak stoppen. "Dan hebben we wel handschoenen aan, zodat het reekalfje niet naar mens gaat ruiken." De boer moet dan gauw het gras maaien, daarna wordt het dier weer vrijgelaten. Soms zijn ze al oud genoeg, dan rennen ze zelfstandig het bos in zodra mensen in de buurt komen.

ROMANTIEK
Met al die techniek verandert het beroep van boswachter vanzelfsprekend. Maar daardoor wordt het niet minder leuk, in tegendeel, vindt Hans. Jarenlang banjerde hij door het hoge gras en speurde de grond af. De drone is een hele verbetering. "En je moet toch meegaan met je tijd." Hij voegt enthousiast toe: "En je ziet dat het werkt!

Rolf, die een korte training volgde tot professioneel dronebestuurder en zichzelf nu ook 'piloot' mag noemen, kan het alleen maar roerend met Hans eens zijn. "Het is misschien minder romantisch, maar dat weegt absoluut niet op tegen alle reekalfjes die wij daardoor weten te redden."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -