Eigenaar afgebrand drugspand De Meern: "Nooit iets van chemicaliën gezien"

DE MEERN - Eigenaar Bert-Jan Klop van het bedrijventerrein Strijkviertel in De Meern heeft nooit iets gemerkt van de grootschalige drugshandel in zijn loods. Daar werd afgelopen weekend 17.500 liter aan chemicaliën aangetroffen.
"Daar schrik je van", laat Klop vandaag weten aan RTV Utrecht. "Het is gevaarlijk. En criminele activiteiten zit niemand op te wachten." De gevonden stoffen zijn geschikt voor het wassen van cocaïne en de productie van synthetische drugs. In het pand trof de politie ook uitgeholde stenen aan waarin de eerder gevonden crystal meth vermoedelijk is gesmokkeld.
"Het hoort een autobedrijf te zijn. Als het dan vol staat met stenen en achteraf ook chemicaliën... Ik kom hier zelf iedere week wel langs, maar ik heb die nooit zien staan. De ramen waren gewoon doorzichtig, dus je kon het gewoon bekijken. Ik denk dat die chemicaliën maar heel kort binnen zijn geweest."

ALLES KWIJT

Twintig jaar lang heeft er in het gebouw een verhuurbedrijf van steigermaterieel gezeten, tot zij in 2014 verhuisd zijn naar Vianen. Daarna zaten er huurders, het zogenaamde autobedrijf en drie andere huurders.
Klop ging zondagochtend zelf langs toen hij hoorde van de brand, waarbij rookpluimen tot in de wijde omgeving waren te zien. "Ik werd om 7.15 gebeld door een buurman. Dan stap je in de auto en ga je kijken, en staat het echt behoorlijk in de fik."
Maar het verlies van het pand is niet het grootste probleem, aldus de eigenaar. "Hier zijn herbouwplannen, dus het ware in feite slooppanden. Maar sloop door middel van brand heb je liever niet. Doordat het oude panden waren, konden de drie andere huurders zich niet verzekeren. Dus die hebben echt een strop. Die zijn gewoon hun hele bedrijf kwijt."
In de buurt van het bedrijventerrein rijst bij veel mensen de vraag of de brand expres aangestoken is. Daar durft Klop zich niet over uit te laten. "De vraag stellen is hem misschien wel beantwoorden. Maar zolang er geen bewijs is kun je dat niet stellen. Maar, iedereen denkt dat wel."
Grote drugsvondst op bedrijventerrein De Meern
Eigenaar drugsloods De Meern wist van niets

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.