Nee, het is geen muggenbult: "We worden platgebeld vanwege de eikenprocessierups"

Klachten veroorzaakt door de eikenprocessierups.
Klachten veroorzaakt door de eikenprocessierups. © RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Rode bultjes en jeuk, heel veel jeuk. De eikenprocessierups met zijn brandhaartjes is er verantwoordelijk voor en overal in de provincie hebben mensen klachten. Elke dag komen er weer nieuwe slachtoffers bij van dit diertje en dat zal voorlopig niet veranderen.
"Eerst dacht ik dat ik muggenbulten had, en toen vlooien of luizen maar het bleek van die rups te komen. Muggenbulten kan ik goed negeren, maar het blijft maar jeuken", aldus een Utrechtse.

DE BILT

Dat er elke dag nieuwe slachtoffers bijkomen, is niet heel gek. In de provincie liggen namelijk heel wat groene gemeenten. Eén van die gemeenten waar de overlast de spuigaten uitloopt is De Bilt. "We krijgen heel veel meldingen binnen. We zien dit jaar een forse toename van het aantal meldingen ten opzichte van voorgaande jaren. We hebben dit jaar, tot vandaag, 389 meldingen gekregen, vorig jaar waren dat er 131. In 2017 kregen we 31 meldingen over de eikenprocessierups en in 2016 'slechts' 16 meldingen", aldus woordvoerder Anna Fallon.
Volgens haar is de overlast van het beestje erger dan normaal. "De nesten zijn groter dan anders. En ze zitten in de bomen en op de grond. Wij zijn een hele groene gemeente met veel eikenbomen, dus we hebben er veel last van."
De Bilt laat de nesten wegzuigen door een gespecialiseerd bedrijf. Fallon: "De gemeente De Bilt is al langere tijd bezig met de bestrijding. We geven daarbij voorrang aan evenementen zoals de routes van de avondvierdaagse en de SamenLoop voor Hoop, en op bepaalde locaties waar kwetsbare mensen komen."

HOCKEYCLUB

Bij hockeyclub Voordaan in Groenekan (gemeente De Bilt) hebben leden zo veel last van de rups, dat is besloten om de zomerstop een week eerder in te laten gaan. "Op advies van artsen zijn wij helaas genoodzaakt per direct alle velden te sluiten", schrijft de club op Instagram. "Betreden van de velden is op eigen risico."
Een boom vol met eikenprocessierupsen wordt onder handen genomen door een bestrijder in Zeist.
Een boom vol met eikenprocessierupsen wordt onder handen genomen door een bestrijder in Zeist. © ANP

UTRECHT

Maar ook midden in de stad Utrecht is het dweilen met de kraan open. "Het is echt heel druk, ik heb er echt een dagtaak aan. En er komen nog steeds meer meldingen bij. We zitten nu al op de 350 meldingen", aldus Rob Vermeulen, adviseur bomen van de gemeente Utrecht.
Wij hebben in de stad drie bestrijdingsunits rijden, maar ik kan er eigenlijk wel 36 gebruiken
Rob Vermeulen
Volgens hem is de bestrijding nu de grootste uitdaging voor gemeenten. Vermeulen: "Bestrijders hebben het giga druk. Er is bijna geen capaciteit meer. Wij hebben in de stad drie bestrijdingsunits rijden, maar ik kan er eigenlijk wel 36 gebruiken. Om zo'n bestrijdingsteam te laten rijden, ben je als gemeente tussen de 1500 en 2000 euro kwijt."
Kortom, het kan even duren voordat het beestje verdwijnt en dat levert veel frustraties op. Volgens Vermeulen gaan daar nu de meeste meldingen over. "Mensen geven geen nieuwe locaties door, maar willen weten wanneer we langskomen."
Dat sentiment leeft ook in De Bilt. Een vrouw die vanwege haar werk liever anoniem wil blijven, vertelt dat ze zelf maar in actie kwam. "Ik heb het gevoel dat er niks gebeurde dus ik ben zelf maar met de gemeente gaan bellen. Je wordt echt gek van alle berichten van mensen die onder zitten. Ik heb gewoon niet het idee dat er preventief gehandeld is en dat daardoor het probleem groter is dan nodig was."

HUISARTS

Huisartsen worden ondertussen overstelpt met vragen over het diertje met de brandhaartjes."We worden echt heel vaak gebeld. Vijf van de zeven telefoontjes gaan over klachten van de eikenprocessierups", aldus Sandra Buitenhuis van gezondheidscentrum De Bilt.
De eerste telefoontjes van patiënten kwamen vorige week dinsdag binnen. Sindsdien heeft de huisartsenpraktijk zelfs een speciale tekst ingesproken voor de telefooncentrale van het centrum. Maar dat lijkt niet te helpen.
Buitenhuis: "Mensen hebben toch het idee dat hun klachten net een slag erger zijn dan bij een ander. Ze willen toch iemand spreken, want we worden echt bizar vaak gebeld."
De rups met de brandhaartjes op een boom in Zeist.
De rups met de brandhaartjes op een boom in Zeist. © ANP

OPLOSSING

Maar ja, wat is er nou te doen tegen het beestje? Eén van de tips is het gebruiken van speciale creme, zalf of gel. En dat is te merken bij apotheken en drogisten: het is er enorm druk. Veel middeltjes zijn namelijk niet meer te krijgen. Apotheker Denise Dijkstra van Apotheek Koert in Utrecht: "Het lijkt wel op een plaag. Klanten staan zelfs in de winkel te praten over wat zij hebben overgehouden aan de eikenprocessierupsen."
Maar mensen gaan ook zelf aan de slag en zoeken naar manieren om de jeuk te verminderen. "Het jeukt behoorlijk, aan mijn arm nek en knie. Ik smeer nu bodylotion met Aloë vera en dat werkt wel", aldus een wielrenner uit Utrecht.
Maar plakband kan ook een oplossing zijn. "Dit kan vooral als je last hebt op één plek. Je haalt dan met het plakband de brandhaartjes van de huid", aldus Sandra Buitenhuis van gezondheidscentrum De Bilt.
Hockeyclub Voordaan zette dit bericht op Instagram:

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.