Waterschap gaat de strijd aan met kroos in sloten in de regio

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
PROVINCIE UTRECHT - Wateren in de regio kampen met een explosieve groei van kroos. Onder meer in Woerden, Nieuwegein en in de Lopikerwaard is het een probleem. Door het kroos krijgen vissen en ander waterleven te weinig zuurstof en licht en dat kan voor problemen zorgen. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden komt daarom in actie.
Onder meer op het water langs de Lindenlaan in Woerden ligt een soort groen tapijt van kroos. De drap zorgt ervoor dat het zuurstofgehalte in het water te laag is. "We hebben gemeten dat er maar 1,3 milligram zuurstof per liter in het water zit, dat is ongeveer 20 tot 30 procent", zegt Herman van Rooijen, gebiedsmananger van het waterschap, die het water controleert. "Een vis kan daar nauwelijks in overleven."
Kroos is op zich niets nieuws, maar de laatste jaren wordt het wel steeds erger. "Het neemt toe, omdat het klimaat verandert en de zomers steeds warmer worden", zegt Van Rooijen. "En hoe warmer het weer, des te beter dat het kroos gedijd." Voor vissen en waterplanten is daardoor weinig ruimte.
Niets doen is geen optie, zegt het waterschap. "Dan houden we het dikke kroosdek en hebben we in feite een dode sloot." En dus moet de Azolla, zoals het kroos heet, worden weggehaald. 'Wegslurpen' noemt het waterschap het en daar hebben ze een speciaal apparaat voor. Dat zorgt ervoor dat het kroos via duikers wordt afgevoerd en onschadelijk kan worden gemaakt. Daardoor komt er weer ruimte voor planten en dieren.
Waterschap gaat strijd aan met kroos in sloten

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.