Accountant ontdekt verkeerde overboeking van ruim miljoen euro bij provincie

© Provincie Utrecht
UTRECHT - De provincie Utrecht heeft in oktober 2017 een dikke miljoen euro overgeboekt naar een verkeerde rekening. Het bedrag was een subsidie bedoeld voor de gemeente Utrecht, waar het lange tijd niet was aangekomen. Dat staat in het accountantsonderzoek over de jaarrekening van 2017 waar de nieuwe gedeputeerde financiën Robert Strijk een tipje van de sluier over oplichtte. "Een ernstige fout"
Toen de ontvanger van het geld melding maakte van de verkeerde overboeking werd dit niet opgepikt. Pas toen de gemeente Utrecht maanden later in 2018 aan de bel trok bij de provincie werd de financiële misser hersteld.
Statenleden reageren verbolgen toen Strijk het nieuws bekendmaakte in een financiële commissievergadering. Veel van hen willen weten waarom het college van Gedeputeerde Staten nu pas vertelt over deze fout. Strijk verklaart dat hij hier afgelopen vrijdag pas over is ingelicht.

TRANSPARANT

De gedeputeerde meldt het nu omdat hij voorneemt om als nieuwkomer transparant met Provinciale Staten te gaan communiceren. "Ik wil voor een organisatie staan waar fouten mogen worden gemaakt, maar waar ook adequate maatregelen worden genomen." Hij zegt toe dat er goed op wordt toegezien.
Het accountantsonderzoek, voor zover bekend, spitste zich vooral toe op betalingen van de Uithoflijn door te in de jaarrekening van 2017. Bij die controle zijn nu ook andere fouten ontdekt, waaronder op het afhandelen van subsidies en van gronden die werden aangeschaft.
Meer duidelijkheid hierover wordt in het accountantsonderzoek verwacht. Dat wordt afgerond in de zomer.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.