RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Plan met Tiny Houses zorgt voor verhitte discussie in Leusden

1/2
LEUSDEN - Verschillende bewoners van de Doornseweg in Leusden zijn niet blij met een plan voor de bouw van twintig Tiny Houses op een voormalige kampeerterrein. "Er komt hier straks een kleine woonwijk", zegt een van de bezorgde omwonenden. De gemeente denkt dat het juist wel past bij het versterken van de natuur in het gebied.

De gemeenteraad van Leusden liet zich gisteravond bijpraten over de herontwikkeling van het voormalig militair kampeerterrein. Dat werd eind vorig jaar door het Rijksvastgoedbedrijf voor 805.000 euro verkocht aan Landgoed Den Treek-Henschoten. Kort daarna werd een samenwerking aangegaan met de Vereniging Tiny Waterloo die op het terrein twintig Tiny Houses wil realiseren. Dat zijn kleine, compacte huizen bedoeld voor mensen die minimalistisch en milieuvriendelijk willen leven.

Bezorgde omwonende en de wethouder zijn het niet met elkaar eens over de plannen.


Over deze gang van zaken is Jack Brandsen, bewoner van de Doornseweg, erg teleurgesteld. Het bestaande bestemmingsplan staat geen permanente bewoning toe. "Hierdoor lijkt het erop dat er een oneerlijke bieding plaats heeft gevonden", stelt Brandsen. Hij vermoedt dat Landgoed Den Treek-Henschoten vooraf toezeggingen heeft gekregen van de gemeente dat het bestemmingsplan gewijzigd zal worden.

Rentmeester Wilbert Nijlant, woordvoerder van Landgoed Den Treek-Henschoten in deze, doet dit af als onzin. ,,We hebben contact gehad over de mogelijkheden van Tiny Houses. De gemeente gaf toen aan dat het bestemmingsplan dat niet toeliet, maar als er een plan op tafel zou komen, met als uitgangspunt een kwaliteitsverbetering van het gebied, er serieus naar zou worden gekeken.''

Er komt hier straks een kleine woonwijk, daar komt het op neer"
Jack Brandsen

Ook verantwoordelijk wethouder Erik van Beurden ontkent dat er sprake is van toezeggingen vooraf. "Er zijn veel meer partijen die vooraf geďnformeerd hebben bij ons wat er mogelijk zou zijn. Maar we hebben altijd gezegd dat als de plannen afwijken van het bestemmingsplan, de gemeenteraad goedkeuring moet verlenen." Van Beurden snapt wel dat de twintig woningen voor het landgoed een manier zijn om geld te verdienen wat Landgoed Den Treek-Henschoten kan investeren in natuurontwikkeling. Tegelijkertijd zegt hij er wel op toe te willen zien dat het project kleinschalig blijft.

Voor Jack Brandsen is het niet te bevatten dat twintig Tiny Houses een kwaliteitsverbetering zouden zijn voor het terrein. "Er komt hier straks een kleine woonwijk, daar komt het op neer." Maar rentmeester Nijlant denkt juist dat een camping waar plek is voor vijftig tenten en zes stacaravans meer schade zal toebrengen aan de natuur en rust. Overigens is het exploiteren van een camping wat hem betreft een optie als de gemeenteraad niet akkoord gaat met een wijziging van het bestemmingsplan.

FLINKE INVESTERING
Een nieuwe camping starten is volgens Jack Brandsen helemaal geen haalbare kaart. Hij wijst erop dat de toiletgebouwen en de kantine, minimale vereisten voor een camping, in vervallen staat zijn. Brandsen zegt dat dit om een flinke investering vraagt waarvan maar de vraag is of iemand dat er voor over heeft. Rentmeester Nijland ziet geen obstakels. "Kamperen is ontzettend populair. Ik denk dat als bekend wordt dat hier weer een camping kan worden gestart, campingexploitanten in de rij zullen staan voor zo'n mooi gebied."

De omwonenden van het terrein staan lijnrecht tegenover de gemeente en Landgoed Den Treek-Henschoten. Per brief hebben ze laten weten de twintig Tiny Houses niet te zullen accepteren. Inmiddels hebben raadsleden op uitnodiging van de omwonenden een kijkje genomen in het gebied. Op 10 juli moeten ze een besluit nemen over wijzigen van het bestemmingsplan.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de Leusderkrant.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -