Blijft oude dorpshuis Elst overeind? "Jammer dat het weg staat te kwijnen"

© RTVU
ELST - Het was een school, een dorpshuis en een bibliotheek. Het Oude Dorpshuis in Elst heeft veel dorpsbewoners ooit verwelkomd. Maar sinds 2012 staat het gebouw zo goed als leeg. De Historische Vereniging Rhenen & Omstreken vreest de sloopkogel, maar wil het karakteristieke gebouw graag behouden.
Grote ramen rondom het pand, gele bakstenen die de gevel sieren en een portiek met dat kenmerkende ronde raampje bovenin. Wie over de Rijksstraatweg rijdt in Elst ziet het Oude Dorpshuis direct staan. Maar als je even stopt en beter kijkt zie je: het pand ziet er niet goed uit. De verf bladdert af, ramen zijn stuk en binnen in het pand zie je losse stukken steen liggen.
Er zijn mensen in Elst die hebben daar een leven doorgebracht.
Wethouder Simone Veldboer (PCR)
"Wij vinden het jammer dat een karakteristiek gebouw staat weg te kwijnen", zegt Nees van den Oosterkamp van de historische vereniging. "Het zou mooi zijn als er iets van bewaard kan blijven." Nees kent de geschiedenis en vindt dat die voor Elst zichtbaar moet blijven. "Heel veel Elstenaren hebben hier hun schooltijd doorgebracht en hebben daar nog goede of iets minder goede herinneringen aan".

OORLOG

In 1902 werd het pand gebouwd als school. Daarna deed het veertig jaar dienst als dorpshuis tot 2012. Ook de bieb zat er nog in. En tijdens de oorlog hebben zelfs soldaten op zolder geslapen. "Zij hebben op de zolder nog tekeningen op de wanden en het hout van het dak gemaakt. Dat is nog bewaard gebleven. Dit pand herbergt dus ook nog een stukje oorlogsgeschiedenis!", zegt van den Oosterkamp. Maar een monument is het niet.
De tekeningen die soldaten maakten op zolder.
De tekeningen die soldaten maakten op zolder. © RTV U
Maar een herinnering aan het dorpshuis koste wat kost behouden in Elst, kan wethouder Simone Veldboer (PCR) niet beloven. "Ik spreek niet in koste wat kost". Er liggen plannen op haar bureau voor woningen op het terrein. Twee van die plannen laten de gevel of (een deel van) het gebouw intact. "Ik ben er heel erg toe bereid om daar zoveel mogelijk in mee te gaan, maar ik moet rekening houden met de woningbouwopgave en de opbrengst van de locatie. Er moet goed aan gerekend worden."

GENERATIES

Rhenen heeft het financieel niet breed op het moment. In Elst staat al jaren een nieuw dorpshuis Het Bestegoed. Dat moet nog terugverdiend worden met woningbouw op de plek van het oude dorpshuis. Maar Veldboer ziet wel in dat het gebouw veel betekent voor Elst: "Er zijn mensen in Elst die hebben daar een leven doorgebracht: van school in hun jeugd tot kaarten met ouderen aan toe."
Toen het oude dorpshuis nog een school was en de tram nog reed.
Toen het oude dorpshuis nog een school was en de tram nog reed. © RTVU
Eind dit jaar hoopt wethouder Veldboer een keuze bekend te kunnen maken. De Historische Vereniging Rhenen & Omstreken hoopt dat in ieder geval de gevel blijft staan van het oude dorpshuis. "Het is prettig denk ik als generaties na ons nog iets terug kunnen vinden over hoe wij geleefd hebben. En daarom is het zo belangrijk dat de gemeente ook wat doorgeeft", besluit Nees van den Oosterkamp.
Blijft het Oude Dorpshuis overeind?

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.