Ouders Amadeus-leerlingen verenigd tegen verhuizing naar 'onveilig' VOLT!

© Google Maps
VLEUTEN/LEIDSCHE RIJN - Ouders van leerlingen van het Amadeus Lyceum in Leidsche Rijn zijn faliekant tegen het besluit om derdeklassers volgend jaar onder te brengen op een andere locatie. Zo'n 180 leerlingen die na de zomer beginnen aan het derde jaar gymnasium of atheneum moeten vanwege ruimtegebrek uitwijken naar VOLT! in Vleuten, een school die volgens de ouders onveilig is.
In en om de Vleutense school gebeurden een aantal incidenten. Zo zouden scholieren intimiderend gedrag hebben vertoond in winkels. Volgens de gemeente hebben maatregelen die door de school zijn genomen effect en zijn de problemen inmiddels voorbij.
Maja is moeder van één van de leerlingen die volgend jaar naar de derde gaat, en dus naar het nieuwe gebouw. Volgens haar kiezen kinderen bewust voor het Amadeus en de sfeer op die school. In het gebouw van VOLT! is die totaal anders, zo betoogt ze. "De locatie waar ze nu naartoe gaan, die school heeft een heel slecht imago. Mijn kind moet met een veilig gevoel naar school, en met een veilig gevoel naar huis toe fietsen. Ik betwijfel of dat kan."
Tientallen ouders hebben zich inmiddels verenigd in een appgroep. En gisteravond vonden ze elkaar tijdens een informatieavond, waarop ze werden bijgepraat over de verhuizing. "Het was maar goed dat er een airco in zat, want het was redelijk oververhit. Qua weer én qua emoties. Wij hebben als ouders verzocht om met de gemeente en de school om de tafel te gaan, en te praten over mogelijke alternatieven. Want naar VOLT! toe gaan, dat doen we gewoon niet."
De kinderen zijn hier de dupe van.
Maja, bezorgde ouder
De ouders zijn boos op de school, maar ook op de gemeente Utrecht. "Het grootste probleem dat we hebben is hoe ze dit gecommuniceerd hebben", aldus Maja. "Dat is echt op het allerlaatste moment geweest. Omdat het zo kort dag is, vlak voor het einde van het schooljaar, is het bijna niet meer mogelijk om actie te ondernemen."
"Als je gebouw de uitbreidingen niet aan kan, dan moet je maar minder klassen aannemen. Ze wisten al veel langer dat er een probleem zou zijn met de huisvesting als ze zoveel leerlingen aan zouden nemen. Ze hadden hier veel beter en veel eerder op moeten anticiperen. Dat nemen wij ze als ouders heel erg kwalijk, want de kinderen zijn hier de dupe van."

REACTIE SCHOOL

Marc Mittelmeijer is bestuurder van PCOU Willibrord, de scholengroep waar het Amadeus onder valt. Hij is niet verbaasd door de reactie van de ouders. "Maar wel door de heftigheid ervan. We gaan ze bij de volgende stappen beter betrekken."
Toch is de veiligheid van de leerlingen volgens Mittelmeijer niet in het geding. "Op elke school gebeurt wel wat, dus je kunt dingen nooit 100 procent garanderen. Maar we hebben goede afspraken gemaakt. De leerlingen zitten op een eigen etage en hebben op andere tijden pauze. En bij VOLT! is na de eerste paar incidenten goed ingegrepen. Sinds die maatregelen gaat het weer goed."
"Wij doen ons best om ieder kind onderwijs te geven op de school waar hij of zij voor kiest, van het praktijkonderwijs tot het gymnasium. Dat is niet altijd makkelijk. Heel veel kinderen willen naar het Amadeus, juist vanwege het goede concept. Helaas kunnen we vanwege ruimtegebrek niet iedereen aannemen. Na veel wikken en wegen hebben we besloten dat dit de beste oplossing is, om een zo groot mogelijk deel van de kinderen toch passend onderwijs te kunnen geven."
PCOU Willibrord is nog op zoek naar een langetermijnoplossing voor de toekomstige derdeklassers.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.