Margreet bij het sociaal werkbedrijf: Iedereen aan het werk!

Ron vertelt aan Margreet over zijn werk.
Ron vertelt aan Margreet over zijn werk. © RTV Utrecht
ZEIST - In Nederland zijn 1,7 miljoen mensen met een of andere arbeidsbeperking. Één komma zeven miljoen! Dat betekent dat ook in onze provincie tienduizenden mensen een arbeidsbeperking hebben. Dat zijn mensen waarvoor werken in een gewone baan niet vanzelfsprekend is. Vroeger zat je dan óf thuis, óf je ging naar een sociale werkplaats. Maar thuis zitten, dat is geen optie meer sinds de Participatiewet en iedereen naar dezelfde werkplaats, dat werkt ook niet.

ARBEIDSBEPERKING

Een arbeidsbeperking kun je namelijk ook hebben omdat je autistisch bent, of een angststoornis hebt. Het lukt met een dergelijke beperking niet je staande te houden in de vaak hectische, normale werkomgeving. Terwijl je misschien wél universitair geschoold bent. Om al deze mensen aan een baan te helpen, zijn er sociale werkbedrijven en één daarvan is Biga Groep in Zeist. Met ruim 250 mensen die in de eigen werkplaats in Zeist werken, en 325 mensen die buiten de deur aan het werk zijn.
Neem nu Ron. Een vijftiger die na een paar jaar middelbare school als 14-jarig jochie aan het werk moest. Uitbener werd hij en hij maakte lange, zware dagen in het slachthuis. Hij had door zijn korte schoolcarrière en 'drukke' hoofd moeite met lezen en schrijven. Toen zijn lijf het zware werk niet meer aan kon, kwam hij thuis te zitten. "Dat lijkt misschien lekker, maar het is na een paar weken echt af-schu-we-lijk", aldus Ron. "Na een tijd had ik echt niks meer te doen, ik kon toch moeilijk iedere dag het gras maaien?"

KIJKEN WAT JE WEL KUNT

Via de sociale dienst kwam hij bij Biga Groep terecht. Ron: "Eerst in de groenvoorziening, ik vond het heerlijk. Toen ik na een knie-operatie niet terug kon, moest ik erg wennen aan binnen werken, maar het is fijn dat ze hier kijken naar wat je wél kunt. Hier op de defensie-afdeling is het iedere dag anders en als ik een keer mijn dag niet heb, is dat ook prima."
Of Ron nog tips heeft voor mensen die tegen hun wil thuis zitten? "Blijf actief! Ook al is het maar een heel klein beetje. Doe vrijwilligerswerk, maak een ommetje met de oude buurvrouw: kom van die bank af!"
Margreet bij Biga Groep in Zeist

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.