Hekken Oude Tempel Soesterberg keren definitief niet terug

© Stichting Das&Boom
SOESTERBERG - Goed nieuws voor omwonenden en liefhebbers van landgoed Oude Tempel in Soesterberg. De hekken, die eerder al tijdelijk werden weggehaald, keren definitief niet terug. Er is vastgesteld dat er geen dassen meer wonen in het gebied.
Vanuit de provincie Utrecht kreeg de gemeente toestemming om tot en met december de twee dassen te vangen en te verplaatsen naar geschikter leefgebied. Een van die dassen is in een eerder stadium al gevangen.
"Uit monitoring door Stichting Das en Boom blijkt dat er op dit moment geen dassen op het Landgoed Oude Tempel wonen. Dit kan echter zo weer veranderen. Voorlopig starten we niet met een nieuwe vangactie en er zullen dus geen nieuwe hekken geplaatst worden", zegt de gemeente in een reactie.

SPELENDE DASSEN

Volgens Bert Hesse van Stichting Das en Boom zijn er wel twee dassen gespot op recente camerabeelden. "Ze spelen daar met elkaar, maar wonen daar niet. Het heeft daarom ook geen zin om deze dassen te vangen. Het is ook niet vast te stellen dat één van die dassen de das is die nog gevangen moest worden."
Bovendien zijn er onlangs twee dassen doodgereden in de buurt van het landgoed. Hesse: "In theorie is het mogelijk dat één van die doodgereden dassen de das is waar nog op geaasd werd."
De stichting adviseert de gemeente om het hek dat nu nog om de dassenburcht staat te behouden, om te voorkomen dat zich weer nieuwe dassen vestigen in het gebied.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.