Rechter: beschieting pand Panorama geen aanslag op persvrijheid, dus lagere straffen

© Robin Utrecht, ANP
WOERDEN - Het kan niet bewezen worden dat het beschieten van het gebouw van weekblad Panorama met een anti-tankwapen een aanslag op de persvrijheid was. Dat oordeelt de rechter vandaag. De drie plegers van de aanslag, Richard Z., John P. en Mike van den B., krijgen daarom lagere celstraffen dan het Openbaar Ministerie had geëist. De drie kenden elkaar van de Woerdense afdeling van motorclub Caloh Wagoh Main Triad.
Het gebouw aan de Teleportboulevard in Amsterdam met daarin de redacties van bladen als Panorama en Nieuwe Revu werd bijna precies een jaar geleden beschoten met een anti-tankwapen. Er vielen geen doden of gewonden maar de schade aan het pand was groot.
De 42-jarige Richard Z., die ook de president is van motorclub Caloh Wagoh Main Triad, was volgens het Openbaar Ministerie het brein achter de aanslag. Hij kreeg de hoogste straf: 4 jaar cel. Zijn twee medeplegers John P. (46) en Mike van den B. (26) moeten 3 jaar de cel in.
Justitie eiste in mei 7 jaar cel tegen Richard Z. en 6 jaar tegen P. en Van den B. Het OM vond dat er sprake was van een aanslag op de persvrijheid. Maar de rechter vond dat niet bewezen kon worden dat Panorama het doel was omdat het motief van de drie nooit boven water is gekomen. Daarom werden lagere straffen opgelegd dan het OM had geëist.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.