Cao-onderhandelingen basisonderwijs afgebroken

UTRECHT - De onderhandelingen over de cao in het basisonderwijs zijn gestaakt. De vakbonden en de PO-Raad waren sinds eind vorig jaar in gesprek over nieuwe arbeidsvoorwaarden. Het doel was om voor de zomervakantie tot een akkoord te komen.
Inzet van de onderhandelingen was voor de bonden een verhoging van het salaris voor schoolleiders en ondersteunend personeel. Ook was er de diepgewortelde wens om iets te doen aan de salariskloof tussen het basis- en voortgezet onderwijs.

MAGER

De bonden vinden het loonbod van de PO-Raad te mager. "We hebben echt geprobeerd om naar elkaar te komen, maar als je zo ver uit elkaar ligt dan moet je op een gegeven moment besluiten te stoppen", aldus de AOb.
De PO-Raad bood de vakbonden een salarisverhoging van 4 procent. Ook zijn er voorstellen gedaan om het werk aantrekkelijker te maken. Volgens voorzitter Rinda den Besten is de raad hiermee "financieel tot het uiterste" gegaan. "Daarmee wordt niet de loonkloof met het voortgezet onderwijs gedicht, daarvoor zijn extra investeringen van het kabinet nodig. Nu staan de medewerkers echter met lege handen."
De AOb zegt juist dat die kloof alleen maar groter zou worden. "Dat is in deze tijd onbespreekbaar."

STAKING

Met een algehele lerarenstaking oefenden de bonden dit voorjaar al druk uit op het kabinet, in de hoop dat zij meer geld zouden vrijmaken voor de verhoging van salarissen en het verminderen van de werkdruk. Dat is niet gebeurd. Of er nu volgend schooljaar meer acties volgen is niet duidelijk. De Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) zegt al wel dat ze de "lijn van actievoeren weer oppakt".

PERSONEEL

Basisscholen hebben de laatste jaren veel moeite om leraren aan te trekken. Op dit moment zijn veel scholen bezig met het zoeken van nieuw personeel voor het komende schooljaar. Het ontbreken van nieuwe cao-afspraken maakt dat waarschijnlijk niet makkelijker. AOb-bestuurder Eugenie Stolk zegt daarvan te balen:
"Het tekort aan personeel is een zorg van iedereen. Er zijn eenvoudig niet genoeg mensen meer te krijgen voor goed onderwijs voor al onze kinderen. Je kunt het dan niet maken om een flut-cao af te sluiten in deze tijd."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.