RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Rechtbank verbiedt opname van stem van verdachte tramaanslag

UTRECHT - De stem van Gökmen Tanis, de verdachte van de tramaanslag op 18 maart op het 24 Oktoberplein in Utrecht, mag niet worden opgenomen als hij komende maandag voor eerst voor de rechter staat. Dat heeft rechtbankvoorzitter Veldhuisen bepaald. De reden voor die beslissing maakt de rechtbank Midden-Nederland maandag bekend.

Het OM verdenkt Tanis onder meer van meervoudige moord of doodslag met een terroristisch oogmerk. Maandag moet hij voor de rechter verschijnen in een zogenoemde pro-formazitting. Dan zal de officier van justitie de officiële tenlastelegging voordragen en wordt de stand van het onderzoek besproken.

Mogelijk wordt maandag voorgesteld om Tanis voor psychisch onderzoek in het Pieter Baan Centrum op te laten nemen. Het zal in dat geval nog maanden gaan duren voor de zaak inhoudelijk kan worden behandeld en de 37-jarige Utrechter zijn straf hoort.

TANIS MOET AANWEZIG ZIJN
De verdachte heeft onlangs zijn advocaat ontslagen en liet de rechtbank schriftelijk weten dat hij niet van plan was bij deze eerste zitting aanwezig te zijn, maar de rechtbank heeft hem deze week bevolen om te komen. Zo nodig wordt hij tegen zijn zin naar de zitting gebracht. Hij zal dan zelf het woord moeten voeren, maar de buitenwereld krijgt niet te horen hoe hij dat doet.

Er kan eventueel een advocaat worden aangesteld om in de gaten te houden of de zitting correct verloopt. Volgens een woordvoerder van de rechtbank is dat scenario nog niet aan de orde.

STRIKT TOELATINGSBELEID
Voor de zitting die is enorm veel aandacht van de media en andere belangstellenden. Daarom heeft de rechtbank een strikt toelatingsbeleid ingesteld. De NOS maakt namens de gezamelijke omroepen beelden van de zitting. Het is een vaste regel dat de verdachte niet in beeld mag worden gebracht, maar gewoonlijk mag wel diens stem worden opgenomen. Dat laatste is nu dus ook niet toegestaan.

Namens RTV Utrecht zijn verslaggevers Peter Huting en Riks Ozinga aanwezig. Zij houden u via twitter, radio, website en app op de hoogte van de zitting.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -