Eén op vijf kerkgebouwen heeft andere functie: "Waar het orgel stond is nu een sorteerruimte"

Archieffoto.
Archieffoto. © ANP
DRIEBERGEN-RIJSENBURG - Eén op de vijf Nederlandse kerken is geen kerk meer. Door leegstand krijgen steeds meer kerkgebouwen een nieuwe bestemming.
Verslaggever Robert Jan Booij ging vandaag op bezoek bij de Oranjekerk in Driebergen. Daar zijn tegenwoordig verschillende maatschappelijke organisaties gevestigd. Rits Verkerk van Stichting Vluchtelingenkinderen is verantwoordelijk voor de Eurowinkel, die in de kerk is geopend. "Het orgel is verkocht door de gemeenschap. Wij hebben daarvoor in de plaats een ruimte gemaakt, waar de kleding gesorteerd wordt. En de kerkbanken zijn verkocht aan een kerk in Polen."

OPLEIDINGEN

Verkerk vertelt dat zijn winkel vorig jaar onder meer 45.000 boeken heeft verkocht. "Dat geld gebruiken wij om vluchtelingen die nog geen status hebben een opleiding te geven. Of ze nu in Nederland moeten blijven of terug moeten naar hun eigen land, we willen ze graag een rugzakje meegeven. Vorig jaar hebben we dertig vluchtelingen de mogelijkheid geboden om een studie te volgen. Van lasser, electriciën, timmerman tot kapster, en die mensen zijn allemaal heel erg blij."
Shafiq uit Afghanistan woont in asielzoekerscentrum Leersum en werkt achter de kassa bij de winkel. Hij is 2,5 jaar in Nederland en vertelt radioverslaggever Robert Jan Booij waarom hij hem in het Nederlands te woord kan staan. "Door die winkel. Dat helpt me met studeren, met een taalcursus volgen. Ik heb me ook ingescheven voor MBO niveau 1. Alles door die winkel."
"Wij betalen zijn studiekosten, zijn boeken, zijn leermiddelen", vult Verkerk aan. "Zo helpen we hem een stapje verder. Als hij in Nederland mag blijven zijn we blij. Moet hij terug, dan heeft hij in ieder geval een opleiding gevolgd."

NIEUWE FUNCTIE

Architectuurhistoricus Herman Wesselink deed zijn promotieonderzoek naar kerkenbouw in Nederland tussen 1800 en 1970. Ook hij constateert dat er steeds meer kerken op een andere manier gebruikt worden. "Met name vanaf de jaren '60, '70 en '80 zijn er heel veel protestantse en katholieke kerkgebouwen gesloopt, ook hier in het Utrechtse. Dat vinden mensen vaak jammer, ook mensen van niet-kerkelijke komaf. De trend nu is dat er meer naar herbestemming en flexibel gebruik van de gebouwen wordt gekeken."
"In heel Nederland gaat het om ongeveer 20 procent van het aantal bestaande kerkgebouwen dat de kerkelijke functie heeft verloren. En ik schat dat het in de provincie Utrecht ongeveer hetzelfde percentage is."
Dat heeft vaak met leegloop te maken, maar niet in het geval van de Oranjekerk in Driebergen. Eind 2017 heeft de gereformeerde kerk een groter gebouw in Driebergen gekocht, omdat ze uit de Oranjekerk waren gegroeid.
Dit komt wel vaker voor, aldus Wesselink. "Orthodoxe gereformeerden hebben vaak behoefte aan een nieuw kerkgebouw. Utrecht ligt ook in de bijbelgordel waar nog veel orthodoxe protestanten wonen en die groeien juist."
Steeds meer kerken niet gebruikt als kerk
Stichting helpt vluchtelingen zonder status aan opleiding

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.