"Minister moet Utrecht dwingen huizen te bouwen in plaats van windmolens en zonnepanelen"

© RTV Utrecht / Caroline Geijsman
UTRECHT - VVD en CDA zijn verontwaardigd over het plan van de gemeente Utrecht om de polder Rijnenburg vol te bouwen met zonnepanelen en windmolens, in plaats van woningen. De regeringspartijen eisen nu van minister Ollongren dat zij Utrecht dwingt om de locatie voor woningbouw te gebruiken.
CDA-Kamerlid Erik Ronnes noemt het bij RTL Nieuws "onbestaanbaar als een links college in Utrecht de voorkeur geeft aan zonneweides, in plaats van nieuwbouw'. "Mensen hebben nú een dak boven hun hoofd nodig, dat tegelijkertijd betaalbaar is. Leg die panelen er desnoods bovenop."

RIJNENBURG EN REIJERSCOP

Utrecht wil de polders Rijnenburg en Reijerscop voorlopig inrichten als energielandschap. Er zouden zo'n elf windmolens en 227,5 hectare aan zonnepaneelvelden in de polders moeten komen. Pas in 2030 moet er worden gebouwd.
De plannen rond de polders zijn niet onomstreden. Binnen de Utrechtse politiek, bij omwonenden en bij buurgemeenten bestaan nog altijd grote bezwaren tegen de plaatsing van windmolens en zonnepanelen.
Zo wil D66 in de Utrechtse gemeenteraad minder windmolens en meer woningen en maakt Woerden zich grote zorgen over de impact op het landschap. De gemeentes Nieuwegein en IJsselstein vrezen de overlast van de windturbines.

REACTIE GEMEENTE

Wethouder Lot van Hooijdonk laat via een woordvoerder weten dat de gemeente Utrecht streeft naar voldoende betaalbare en bereikbare woningen. "Deze bouwopgave is een verantwoordelijkheid die ligt bij de gemeente, de regio en de provincie. De keuze voor waar in de stad en regio wel of geen (grootschalige) woningbouw plaats gaat vinden, en op welk moment, wordt dan ook gemaakt in de actualisering van de Ruimtelijke Strategie Utrecht (RSU) voor de stad en het Ruimtelijke Economisch Programma (REP) voor de regio. Deze besluitvorming vindt plaats begin 2020."
Bovendien is grootschalige woningbouw in Rijnenburg op korte termijn volgens de gemeente niet mogelijk. "In het concept voorstel voor een energielandschap in Rijnenburg blijft woningbouw (gefaseerd) mogelijk vanaf 2030. Om een locatie te bestemmen voor woningbouw is goede bereikbaarheid een voorwaarde. Dit vraagt op deze plek forse investeringen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.