RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

"Maatschappelijke onrust" door processierups, Amersfoort zoekt hulp

AMERSFOORT - De oorlog tegen de eikenprocessierups is in alle hevigheid losgebarsten. In Amersfoort regent het klachten: de wethouder spreekt van "maatschappelijke onrust en onvrede". Om de harige gesel het hoofd te bieden is de gemeente op zoek naar meer gekwalificeerde krachten om de rups uit de boom te zuigen.

Veel gemeenten komen pas in actie zodra er een melding binnenkomt van eikenprocessierupsen. Amersfoort pakt het anders aan: zij controleren sinds 2 juni straat voor straat en boom voor boom of er sprake is van besmetting. Op die manier zijn intussen vijftienduizend van de twintigduizend bomen gecontroleerd. In vierduizend van die bomen bleken rupsen te zitten. Nog maar iets meer dan duizend van die bomen zijn inmiddels behandeld.

HARDE WIND
De gemeente heeft al extra opruimteams ingezet en die werken ook nog eens extra lange werkdagen, zes dagen in de week. Maar dat is niet genoeg. Harde wind heeft de rupsen en hun nesten verspreid, ook weer terug naar bomen die al waren schoongemaakt. Meer bestrijdingsteams zijn daarom nodig, maar die vinden is moeilijk. Wethouder Kees Kraanen schrijft: "Omdat heel Nederland op dit moment te maken heeft met de exponentiŰle toename van het aantal rupsen is het moeilijk om aan extra gekwalificeerde medewerkers te komen."

Kraanen wil op regionaal en landelijk niveau het gesprek aan gaan over de bestrijding van de rups op lange termijn. Hij kreeg daar in vandaag onbewust bijval van de minister: zij richtte een landelijke centrum voor de eikenprocessierups in.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -