RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Boegeroep bij inspraak over Oude Tempel in Soesterberg

1/3
SOESTERBERG - Veel boosheid en frustratie gisteravond tijdens een bijeenkomst over landgoed Oude Tempel in Soesterberg. De gemeente wilde met omwonenden in gesprek over de bouwplannen, maar daarbij liepen de emoties hoog op. Veel buurtbewoners zijn tegen de bouw van huizen op het landgoed en kwamen om hun hart te luchten. Toen bleek dat daar geen kans voor was, kwam er luid boegeroep.

Al jaren is de gemeente Soest bezig met een plan om huizen te bouwen op landgoed Oude Tempel in Soesterberg. Dit leverde tot nu toe veel protest op vanuit de buurt. Omwonenden startten een petitie en liepen zelfs een mars om de natuur op het landgoed te behouden.

Uiteindelijk kreeg een deel van de omwonenden gelijk van de rechter. Het bestemmingsplan van de gemeente werd door de Raad van State vernietigd. De gemeente Soest moet daarom een nieuw bestemmingsplan opstellen en vraagt hierbij hulp van de buurt.

Boegeroep tijdens inspreekavond over Oude Tempel in Soesterberg.


FRUSTRATIE
Wethouder Kundic opende de bijeenkomst met een korte toespraak. Daarbij kwam veel protest uit de zaal. Zo stond de wethouder nauwelijks stil bij het feit dat de rechter de omwonenden op een paar belangrijke punten gelijk heeft gegeven. "Daar moet je eerst erkenning voor geven", vindt Monsé Strengers, één van de aanwezigen. "Dat is niet gebeurd. Dat is buitengewoon onhandig."

Daarnaast wilde de gemeente graag in gesprek over de vorm van de nieuwe plannen, terwijl veel omwonenden überhaupt tegen de bebouwing zijn. "Er zijn nog andere plekken waar gebouwd kan worden, waar niet gekapt hoeft te worden", licht omwonende Robert Heijbroek toe. "Ik snap niet dat daar niet serieus naar gekeken wordt."

CONFRONTATIE
Ook op de manier waarop de gemeente het gesprek aanging was veel kritiek. "Dan maken ze allemaal van die luistertafels. En dan gaan er een paar wethouders staan en dan gaan wij vragen stellen", legt Helen Le Roy van het comité Landgoed Oude Tempel uit. "Op die manier proberen ze de confrontatie te vermijden." De opzet van de bijeenkomst leidde tot veel geroep en boosheid uit de zaal.

Volgens wethouder Nermina Kundic wisten veel aanwezigen niet dat zij nog invloed hebben op de plannen. "Er is nog heel veel ruimte", legt wethouder Kundic uit. "Moet er meer of minder groen overblijven? Hoeveel woningen moeten er komen en wat voor woningen? Eigenlijk is het bestemmingsplan nog heel globaal."

De komende tijd zullen er meer bijeenkomsten plaatsvinden voor omwonenden van landgoed Oude Tempel.

 Spandoeken bij de ingang van de inspreekavond over Oude Tempel. Spandoeken bij de ingang van de inspreekavond over Oude Tempel. | Foto: RTV Utrecht / Lisanne Rutgers


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -