RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Historische vaartocht van start vanwege Veenendaals Gilbertjaar

1/3
VEENENDAAL - Vandaag start het oudste, nog zeilende rivierschip de Helena een historische vaartocht van Veenendaal naar Antwerpen, in het kader van het Gilbertjaar. Gedurende acht etappes krijgt steeds een gezelschap van 45 personen de kans mee te varen met dit ijzeren binnenvaartschip, dat volledig in authentieke staat is gerestaureerd en als varend monument is erkend.

Gilbert van Schoonbeke, de man die bekend staat als de stichter van Veenendaal, woonde namelijk in Antwerpen. Al het hele jaar zijn er festiviteiten rondom deze persoon, vanwege zijn 500ste geboortedag.

Met de zeiltocht wordt zoveel mogelijk de situatie van de turfvaart van de 19e eeuw nagebootst, vertelde Mieke van Dijk vanochtend op Radio M Utrecht. Ze is bestuurslid van het Gilbertjaar: "Het schip gaat in etappes naar Antwerpen en volgt de oude routes. Dat is natuurlijk heel bijzonder. Veenendaal lag toen veel hoger dan dat het nu is, was woest en ledig op dat moment, met heel veel water."

Verslaggever Robert Jan Booij in gesprek met Miek van Dijk vanochtend.


Verslaggever Robert Jan Booij hoorde vanochtend ook wat Gilbert eigenlijk kwam doen in onze provincie: "Hij heeft in de omgeving van Veenendaal turf afgegraven, dat hij hij nodig voor al zijn activiteiten in Antwerpen. Hij was een heel beroemd Antwerpenaar, maar hij heeft in Veenendaal turf afgegraven, voor al zijn projecten daar", vertelde Marcel Kaijen, co÷rdinator van de turfvaart.

Ook legde hij uit hoe Gilbert in onze provincie terecht was gekomen: "Hij was een goede vriend van keizer Karel V, en die had hier gronden in eigendom, en van hem mocht hij hier turf afgraven. En die brandstof had hij nodig om zijn stenen te bakken."

Verslaggever Robert Jan Booij vanochtend in Veenendaal.


De rest van het jaar zijn er nog veel meer activiteiten in Veenendaal rondom het Gilbertjaar, zo organiseert Museum Veenendaal dit jaar een serie tentoonstellingen over zijn leven. Alle activiteiten zijn te bekijken op de website van het Gilbertjaar 2019.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht