Vandalen slaan weer toe bij de Vlinderhof: "We zitten met de handen in het haar"

De ravage in de ontvangstruimte van de Vlinderhof.
De ravage in de ontvangstruimte van de Vlinderhof. © Vlinderhof
UTRECHT - Vandalen hebben het opnieuw gemunt op de loods van de Vlinderhof in het Máximapark in Leidsche Rijn. De ontvangstruimte van de openbare tuin is onherstelbaar opengebroken en vervolgens besmeurd met koffie, teakolie en limonade.
De daders sloegen tussen woensdag- en donderdagavond toe. Het is de derde inbraak in ruim 1,5 jaar tijd. "Het is een beetje gek, maar je begint eraan te wennen. Maar het is niet iets waar je aan wilt wennen", verzucht initiatiefnemer Marc Kikkert.

RAVAGE

Volgens Kikkert is de ravage groter dan de vorige keer. "Er is veel geweld gebruikt: de deur en het kozijn zijn helemaal kapot. Vervolgens is de ruimte besmeurd met alle pakken koffie, beits en olie die we hadden. De keet kunnen we waarschijnlijk niet meer gebruiken." Ook zijn er wat spullen meegenomen.
Er is inmiddels aangifte gedaan bij de politie. Vrijwilligers waren gisteren 2,5 uur bezig om de rommel op te ruimen, maar de stank is nog niet verdwenen uit de loods.

DADERS

Wie er achter de vernielingen zit, weet Kikkert niet. "De kans lijkt ook gering dat we de daders vinden." Wel zijn er volgens hem jongeren die in de omgeving soms rondhangen.
Bij de tuin hangt een camera die op regelmatige momenten foto's maakt voor een timelapse (een versnelde weergave van een proces, red.). Er bestaat dus een kleine kans dat de daders zijn vastgelegd. Of dat ook zo is, moet nog blijken.

TOEKOMST

Hoe het nu verder moet, is voor Kikkert op dit moment nog de vraag. "We zitten met de handen in het haar hoe we het tuinseizoen moeten voortzetten. We geven rondleidingen, waarbij we de faciliteiten van het gebouwtje nodig hebben. Als de keet onbruikbaar is, kunnen we geen rondleidingen meer geven. Ook de spullen van de vrijwilligers liggen er. We weten dus niet goed hoe we nu verder moeten."

EERDERE INCIDENTEN

Eind vorig jaar was het ook raak. De loods werd toen opengebroken en met graffiti beklad. Ook spullen in de loods waren besmeurd. Vrijwilligers werden toen opgetrommeld om de boel weer schoon te krijgen. De eerste keer was op nieuwjaarsdag 2018.
Dit weekend zullen er plannen worden gemaakt hoe de ontvangstruimte opnieuw wordt opgeknapt. Hulp en materialen zijn daarbij van harte welkom, meldt de organisatie. Volgens Kikkert hebben sommige vrijwilligers zich al gemeld om te helpen.
De Vlinderhof is een openbare tuin waar jaarlijks duizenden mensen gebruik van maken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.