Monteurs abseilen van windmolen Vianen als oefening voor noodsituatie

© RTV Utrecht / Annemarie de Wit
VIANEN - Niet schrikken als je vandaag bij Vianen iemand ziet bungelen aan een van de windmolens. Het gaat om een veiligheidsoefening van Eneco. Monteurs simuleren een noodsituatie waarbij ze van buitenaf naar beneden moeten zien te komen.
"Het lijkt op abseilen", vertelt Arie Spruit van Eneco. "Via een kabel gaan ze goed gezekerd naar beneden. Niet met hoge vaart, maar wel in een vast tempo." En dat is een flinke uitdaging, want de windmolens zijn zo'n honderd meter hoog.
Ook Erik moet via een lijn naar beneden
Normaal bewegen de monteurs zich binnenin de windmolen. Met een trap kunnen ze naar boven en weer naar beneden. En in de moderne varianten is zelfs een kleine lift. Eenmaal boven komen ze via een luik op de bovenkant van de windmolen uit, waar ze hun werk doen.
Maar in zeldzame gevallen kan het voorkomen dat een monteur niet terug naar binnen kan. Zoals in 2013 gebeurde met twee monteurs van een ander bedrijf die aan het werk waren in windmolenpark Ooltgensplaat. Zij kwamen om het leven toen ze door een brand niet meer naar beneden konden komen.
En bijvoorbeeld voor dat soort situaties gaan de monteurs van Eneco vandaag dus oefenen. Ongeveer vijftien monteurs zullen buitenlangs naar beneden klauteren. Het is voor het eerst dat het energiebedrijf dit traint.
Monteurs abseilen van windmolen Vianen als oefening voor noodsituatie

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.